Vodeći švedski epidemiolog: Ne očekujem klasičan drugi talas koronavirusa

Švedska na jesen očekuje lokalnu transmisiju koronavirusa, ali ne očekuje veliki drugi talas nalik onom s proljeća kada su bolnice širom Evrope i svijeta bile prebukirane, tvrdi vodeći švedski epidemiolog Anders Tegnel.

Švedska je za razliku od ostatka Evrope u borbi protiv novog koronavirusa primenjivala specifičnu strategiju, držeći kompanije, restorane i većinu škola otvorenim tokom pandemije.

Kontroverzni epidemiolog Anders Tegnel nije ni preporučivao upotrebu maski za lice, koje su i dalje redak prizor na ulicama švedskih gradova.

Po glavi stanovnika, Švedska je pretrpela mnogostruko više smrtnih slučajeva zbog kovida-19 u odnosu na svoje nordijske susede, mada ne toliko koliko su imale najugroženije evropske zemlje, poput Belgije, Španije i Britanije.

Novi slučajevi, hospitalizacije i smrtnost, naglo su opali u poslednjih nekoliko meseci. Međutim, s obzirom da se većina Šveđana vratila sa letnjih odmora, a škole su se ponovo otvorile za nastavu, postoji bojazan da bi zemlju mogao da pogodi drugi talas zaraze.

“Ne vjerujemo da ćemo imati klasičan drugi talas, kakvi su oni koji se viđaju kod pandemije gripa gde ponovo imate široku zarazu u zajednici”, rekao je glavni epidemiolog Anders Tegnel.

On kaže da je ova bolest nepredvidiva i da deluje na drugačiji način, prenosi RTS.

“Rasprostranjenost je nejasnija, pa je verovatnije da ćemo je na jesen videti – kao što je to trenutno u Evropi – na radnim mestima i sličnim okruženjima”, smatra Tegnel.

Izvor: vijesti.me