Vojnici Kfora stigli na Jarinje

Vojnici Kfora pojavili su se danas oko podneva u blizini administrativnog prelaza Jarinje gde su već osam dana stacionirani pripadnici specijalnih jedinica kosovske policije.

U pitanju su američki, poljski i kanadski vojnici u okviru misije Kfora na Kosovu, javio je portal Kosovo onlajn.

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je danas da je zajedno s ministrom policije Djeljaljom Svečijom imao sastanak s komandantom Kfora na kojem je razgovarano o bezbednosnoj situaciji, ali da nema informacija da se Kfor sprema da interveniše na severu Kosova i zameni specijalne jedinice kosovske policije, kako su naveli pojedini albanski mediji.

Gradonačelnici iz srpskih sredina sa severa Кosova zatražili su tokom sastanka sa komandantom Кfora general-majorom Frankom Federićijem, da se prisustvo Kfora pojača u mestima gde žive Srbi, saopšteno je danas.

Kako se navodi u saopštenju, “tom prilikom su gradonačelnici od komandanta Кfora zahtevali da vojnici Кfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija”.

“Potrebno je da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci (kosovske policije) ROSU, posebno na prelazu Brnjak, pojača prisustvo Кfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir”, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju, gradonačelnici srpskih opština na severu Kosova pozvali su gradjane “da ostanu suzdržani i nasedaju na provokacije”.

“Mi smo svoji na svome i branimo osnovno ljudsko pravo koje garantuju svi medjunarodni akti i povelje. Кomandant Кfora je rekao da se Кfor neće mešati u politička pitanja niti nasilno uklanjati blokade sa puteva”, navodi se u saopštenju.

Izvor: beta.rs