Vreme je za buđenje- Strah od promena

Promene su konstantan deo života. Ponekad možemo da ih kontrolišemo, recimo da biramo gde ćemo živeti ili sa kim ćemo otići na dejt ali nekad ne možemo. Kao što ne možemo da kontrolišemo naše prijatelje ili članove porodice da se sele i da donose važne životne odluke, tako ne možemo da kontrolišemo ni naša osećanja. I to je život. Ali zašto se onda plašimo promena? …

Svi smo mi zasićeni u pozitivnoj kulturi, sestrinskoj opsesiji pozitivne psihologije. Trenirali smo da verujemo da možemo afirmisati svoj put ni iz čega. Napravljeni smo da mislimo da bukvalno možemo učiniti sve što želimo, bez obzira da li je to stvarno izvodljivo ili ne. I šta kada pogrešimo? Onda nam govore da je za neuspeh kriv naš um, da ne verujemo dovoljno, da pokušamo opet, da ustanemo još jednom. Naše misli oblikuju našu realnost i imajući ovo u vidu, ono što bi trebalo da čujemo je da nije sve za nas, da budemo spremni da se odreknemo nečega što i nije namenjeno nama.Nije to neuspeh već znak da dovoljno volimo sebe da ne zaglavimo u životu u kakvom ne želimo.

U redu. Napravili smo grešku. Odustali smo. Nismo dali sve od sebe. Ovo ne znači da nešto nije u redu sa nama već znači da smo normalna ljudska bića. Da imamo funkcionalan um i emocionalni kapacitet. Da nismo toliko glupi da nastavljamo da udaramo glavom o zid kada shvatimo da nismo bili u pravu oko toga šta želimo biti. 

Ali problem nije u nama, problem je u načinu na koji smo trenirani da mislimo. Naša najveća greška je što se držimo snova koje smo nekada imali, a ne vidimo i ne znamo da se ponašamo u skladu sa osobom koja smo postali. 

 Zato, ne plašite se promena. Ne plašite se da odustanete i krenete ispočetka. Ako vaš posao ne postaje lakši vremenom to znači da ni vi ne postajete bolji u onome što radite. Ako ne postajete bolji to verovatno znači da i niste za taj posao. Ovo ne znači da ste izneverili sebe već samo da ste pronašli još jednu stvar koja nije za vas a u međuvremenu ste dobili puno informacija i saznanja o tome šta bi to moglo biti. Taj proces rasta i upoznavanja samog sebe je zapravo sve. 

Stvarno moramo prestati da se plašimo promena. Moramo živeti i raditi ono sto što nas čini srećnim. Ne ono što je sigurno. Ne ono što je poznato. Ne ono gde osećamo komfor. Komfor zona ubija. Dok vi tapkate u mestu i sedite u strahu svet će ići napred, a vi ćete ostati iza njega. Zato preuzmite rizik. Napravite promene. Magija je tu. 

Autor teksta: Petar Stojković

2 thoughts on “Vreme je za buđenje- Strah od promena

  • 14/09/2019 at 1:07 pm
    Permalink

    Jako dobro 👍👍👍

  • 14/09/2019 at 2:17 pm
    Permalink

    Jako inspirativno. Bravo !

Comments are closed.