Vučić: Od 1. januara 2023. od Beograda do Tirane niko vas nigde ne zaustavlja

Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija, od danas ima novo ime Open Balkan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Skoplju da je cilj inicijative „Mini Šengen” da olakša život građanima i poboljša životni standard, da u njoj nema ničega što je upereno protiv bilo koga i naglasio je da, ako uspeju u njenoj implementaciji, od 1. januara 2023. godine neće biti granica za građane Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

„Pokušaćemo i daćemo sve od sebe. Jedan uslov je poverenje, koje imamo, a drugi da tri zemlje, odnosno vlade budu u stanju da brzo isporuče rezultate. Ako to budemo u stanju, od 1. januara 2023. godine nemamo granice između naših zemalja. Ima granica, ali nema ih za građane. Idete od Beograda do Tirane, a niko vas nigde ne zaustavlja”, poručio je Vučić u svom obraćanju na početku Foruma u Skoplju, prenosi Tanjug.

Time se, kaže, povećava i sigurnost svih građana.

Vučić je naveo da se, kada se kretalo sa ovom inicijativom, i njemu i premijerima Severne Makedonije i Albanije Zoranu Zaevu i Ediju Rami to učinilo kao nešto što je dobro, kao pogled u budućnost, što menja stvari na Balkanu, na kojem su, primetio je, uvek lakše pronalazili nedostatke onih drugih i razloge za svađe.

„Kada smo razgovarali, razmišljali smo o tome kako bi bilo dobro da oni koji nisu bili najbliži, a Srbija i Albanija nikad u istoriji nisu bile naročito bliske, rešili smo da od pogleda u prošlost glavu okrenemo ka budućnosti i da razmišljamo šta treba da ostavimo svojoj deci”, rekao je Vučić.

Istakao je da se u poslednje dve godine razvilo iskreno međusobno poverenje.

„I u smislu odnosa prema regionu, Evropi i svetu, ali nismo ni glupi ni naivni da verujemo da će neko drugi da radi u korist naših zemalja, ako mi ne budemo to činili”, poručio je Vučić.

Zato je, kaže, važno da se građanima tri zemlje pokaže da smo u stanju da sami donosimo odluke, da brinemo o sebi, poboljšavamo život građana, da budemo na putu ka EU, ali da radimo sa svima i da ne čekamo da nas neko negde uvodi, već da menjamo svoju sudbinu i radimo u interesu građana.

„Poverenje je ključna stvar, koja se u međuvremenu dogodila. A, kada to imate, ne razmišljate o tome šta je drugi mislio sa drugim predlogom. Nema ništa iza naših predloga, samo interesi naših građana”, rekao je Vučić.

Odbacio je primedbe da Srbija time dobija najviše, jer je najveća, navodeći da time dobijaju svi.

On je dodao i da će se krenuti u konkretne inicijative za pružanje pogodnosti građanima, poput popusta na karte za voz, putarine, kako bi ljudi osetili zašto je to dobro.

„Mini Šengen” se od danas zove „Otvoreni Balkan”

SKOPLjE – Inicijativa za regionalnu saradnju Mini Šengen kojom su obuhvaćene Albanija, Severna Makedonija i Srbija, od danas ima novo ime Open Balkan, saopšteno je na sastanku predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Albanije i Severne Makedonije Edija Rame i Zorana Zaeva i privrednika tri zemlje u Skoplju, prenosi Beta.

Na kraju Foruma za regionalnu ekonomsku saradnju potpisana su i tri memoranduma o saradnji – Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu.

Izvor: politika.rs