Vučić: Spremni za razgovor o BiH, gde god i kad god

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je, kada je interes Srba u pitanju, posebno o odnosima Bošnjaka i Srba, spreman na razgovor bez obzira na to gde će i kada ti razgovori biti.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara da komentariše izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića, koji je prvo rekao da će doći u Beograd i da mu zbog toga neće pasti kruna s glave, a potom se predomislio i izjavio da je spreman da razgovara sa predsednikom Srbije, ali da najverovatnije neće doći u Beograd.

Vučić je istakao da za njega forma nije bitna, uz opasku da Bošnjaci i Srbi žive i u Srbiji.

„Interes Srbije je da imamo mir, stabilnost i da ovakvim vozovima povežemo i Banjaluku i Sarajevo, a ne da ratujemo”, poručio je Vučić i podsetio da je do sada više puta izražavao zabrinutost zbog situacije u BiH.

Kome će, kazao je, da padne kruna s glave nije pitanje za njega, koji se, kako je rekao, rukovodio time da on vodi politiku, a ne da oni koji nemaju odgovornost vode njega.

„Tako, što se nas tiče, mi ćemo u razgovorima da učestvuje kad god požele i gde požele, jer razgovor je blagorodan”, poručio je Vučić u izjavi novinarima nakon primopredaje brzog voza na železničkoj stanici Novi Beograd.

Predsednik Vučić izjavio je da odbijanje Prištine da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i bahatost tamošnjih političara više govori o njima, nego o Beogradu, a da bi na njihovo odbijanje da sprovedu Zajednicu srpskih opština odgovor trebalo da pruži Evropska unija.

Na molbu da prokomentariše izjavu Vjose Osmani da Kosovo neće menjati Ustav zbog ZSO i da je „Srbija kancer Evrope”, Vučić je rekao da je to pitanje za Evropu.

„Ako oni neće to da menjaju… Razumeli smo njihovu poruku i čekaćemo odgovor Evrope i EU. Nećemo ni mi da menjamo naš Ustav u tom delu, i šta ćemo onda? Hoće li da pobiju Srbe, da ih proteraju?”, upitao je predsednik Srbije.

Vučić je istakao da bahatost i arogancija predstavnika Prištine, te njihovo nepristajanje na sporovođenje onoga što su već potpisali, mnogo više govori o njima, nego o Beogradu.

„Videli ste kako im je slavno propao protest u SAD, najavljivali su ga Albanci iz celog sveta… Na kraju krajeva, I ti ljudi žele da žive normalno i ništa vise”, rekao je Vučić.

Dodao je da Priština može da se ponaša bahato, ali da će se Beograd uvek ponašati odgovorno i čuvati mir i stabilnost.

Izvor: politika.rs