Vučić: Srbija podržala teritorijalni integritet Ukrajine, ali neće uvesti sankcije Rusiji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Srbija pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i smatra pogrešnim njeno kršenje, ali da neće uvesti sankcije Rusiji.

Srbija će se prilikom razmatranja zahteva o sankcijama Rusiji voditi isključivo svojim interesima, a njen vitalni interes trenutno nije uvođenje sankcija nijednoj državi, rekao je Vučić.

Srbija je, naveo je, bila suočena sa kontradiktornostima i pritiscima, ali je „uprkos tome odluka doneta trezveno, hladne glave u najboljem interesu Srbije”, prenosi Beta.

Ruska vojska započela je juče ujutru napad na Ukrajinu, a ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski proglasio je vanredno stanje i opštu mobilizaciju.

Sve evropske države osudile su rusku invaziju, a Srbija je do večeras bila jedina uzdržana evropska država.

Evropski savet je u četvrtak uveče odobrio nove sankcije Rusiji zbog invazije Ukrajine, koje obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Vučić predstavio zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost

Predsednik Vučić, saopštavajući večeras stav Srbije po pitanju dešavanja u Ukrajini, predočio je javnost i zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost, od 15 tačaka.

Redom, tačke zaključka Saveta za nacionalnu bezbednost, glase:

1. Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Srbiju oduvek prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju.

2. Srbija je privržena poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija iz 1975. godine, kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

3. Polazeći od člana 16. Ustava Srbije, koji predviđa da spoljna politika Srbije počiva na opštepriznatim pravilima i principima međunarodnog prava, jedan od osnovnih principa spoljne politike Srbije jeste i dosledno poštovanje nepovredivosti teritorijalnog integriteta suverenih država.

Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država i principa da se granica mogu menjati isključivo u skladu sa pravilima međunarodnog prava.

4. Srbija je uvek vodila odgovornu i principijelnu spoljnu politiku i skupo je platila svoju privrženost principima i pravilima međunarodnog prava, uključujući tu i načelo teritorijalnog integriteta, jer je zbog nastojanja da sačuva svoj teritorijalni integritet na kraju 20. veka bila izložena, ne samo restriktivnim merama, već i agresiji 19 država NATO. Uprkos svemu tome, pozicija Srbije u međunarodnim odnosima uvek je bila i ostala pravno i politički besprekorna, odgovorna i principijelna. Republici Srbiji se zbog njene doslednosti u poštovanju principa međunarodnog prava ne može uputiti bilo kakav prigovor.

5. U skladu sa svojom dosadašnjom politikom zalaganja za dosledno i principijelno poštovanje načela međunarodnog prava, te nepovredivosti granica, Srbija pruža punu i principijelnu podršku poštovanju načela teritorijalnog integriteta Ukrajine.

6. Temeljno načelo savremenog međunarodnog prava jeste načelo mirnog rešavanja sporova i uzdržavanja od pretnje i upotrebe oružane sile protiv teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti, ma koje države i na bilo koji način koji nije u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija. Rukovodeći se osnovnim principima na kojima temelji svoju spoljnu politiku Srbija smatra veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje, uključujući Ukrajinu.

7. Srbija, bez obzira na provokacije koje neretko dolaze iz zemalja i entiteta na zapadnom Balkanu, ostaje dosledna poštovanju načela iz svog Ustava da svoju spoljnu politiku temelji na opšteprihvaćenim principima i pravilima međunarodnog prava i permanentno se zalaže da se poštuju upravo ta načela i da se po svaku cenu sačuva mir u regionu. Srbija smatra da je očuvanje mira i stabilnosti od ključnog značaja, kako za napredak njene ekonomije, tako i za biološki opstanak njenih građana. Upravo zbog toga politika Srbije mora da bude još pažljivija i popustljivija prema neodgovornim izjavama i postupcima koji dolaze iz regiona jer očuvanje mira predstavlja vitalni interes srpskog naroda i građana Srbije.

8. Polazeći od toga da je njena osnovna dužnost da sve svoje snage posveti očuvanju mira i blagostanja svojih građana, Srbija će se prilikom razmatranja potrebe da se eventualno donesu restriktivne mere ili sankcije protiv bilo koje države, uključujući Rusku Federaciju, rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa. Kao država koja je u bliskoj prošlosti iskusila sankcije Zapada i čiji sunarodnici u Republici Srpskoj danas trpe sankcije, Srbija smatra da nije njen vitalni politički i ekonomski interes da u ovom trenutku uvodi sankcije bilo kojoj državi, pa ni njenim predstavnicima ili privrednim subjektima.

9. Polazeći od principa vojne neutralnosti Srbije, a imajući u vidu strahovite pritiske kojima je država izložena, potrebno je da se sve planske i vežbovne aktivnosti Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije sa stranim partnerima odmah prekinu, kao i da se takve aktivnosti ne preduzimaju do daljnjeg.

10. U skladu sa članom 13. Ustava Srbije, koji predviđa obavezu države da štiti interese svojih državljana u inostranstvu, Ministarstvo spoljnih poslova će u saradnji s drugim nadležnim državnim organima preduzeti sve zakonom predviđene mere da zaštiti bezbednost državljana Srbije koji borave u Ukrajini.

11. Upozoravaju se svi državni organi i zvaničnici Srbije na svoju zakonsku obavezu da se uzdržavaju od podstrekivanja i pomaganja pojedincima da učestvuju u sukobima na istoku Evrope. Nadležni državni organi će preduzeti sve mere da spreče učešće građana Srbije, tzv. dobrovoljaca, u sukobima na istoku Evrope i sankcionisaće sve građane koji se ne budu pridržavali zakonskih zabrana iz čl. 386a i 386b Krivičnog zakonika.

12. Srbija će, razume se, pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom narodu i stanovništvu Ukrajine.

13. Nadležni državni organi će u skladu sa svojim ovlašćenjima preduzeti sve mere da u vremenu pred nama obezbede da građani i privreda budu snabdeveni potrebnom količinom energenata, naftom i naftnim derivatima, gasom, ali i hranom i drugim potrepštinama neophodnim za pristojan i dostojanstven život.

14. Ministarstvo spoljnih poslova će sa ovim Zaključkom upoznati diplomatsko-konzularna predstavništva Srbije u inostranstvu i dati im instrukcije da se u svom delovanju strogo pridržavaju ovog zaključka.

15. Ovaj zaključak, radi realizacije dostaviti Generalnom sekretarijatu Vlade Srbije, Ministarstvu spoljnih poslova, Ministarstvu odbrane, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu pravde, Generalštabu Vojske Srbije, Bezbednosno-informativnoj agenciji, Vojnobezbednosnoj agenciji i Vojnoobaveštajnoj agenciji.

Vučić: Ni Rusija nije uvodila Srbiji sankcije ’90-ih, nemoguće je to uraditi preko noći

Vučić je izjavio da nije moguće preko noći uvesti sankcije Rusiji, jer ni oni nisu uvodili sankcije Srbiji 1990-tih godina, kao ni Republici Srpskoj danas.

„Oni su nas sačuvali u Savetu bezbednosti UN 2015. godine. Je li vi mislite da u državnim poslovima imate pravo da takve stvari zaboravljate”, rekao je Vučić novinarima u Palati Srbija.

Naglasio je da je Rusija najznačajniji garant očuvanja integriteta Srbije i Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 koja se odnosi na Kosovo i Metohiju i dodao da je i Ukrajina uvek podržavala teritorijalni integritet Srbije, prenosi Beta.

„Upravo zato se i nalazimo u ovako teškoj poziciji”, kazao je Vučić. Naglasio je da se Srbija nalazi na evropskom putu i da je to njeno strateško opredeljenje, ali da Srbija „neće hrliti u neprijateljstva zato što to neko drugi od nje traži”.

On je na konferenciji za novinare pročitao zaključke koje je po pitanju stava Srbije o Rusiji i Ukrajini usvojio danas Savet za nacionalnu bezbednost, i naveo da će o tom dokumentu odlučivati Vlada Srbije u narednih 48 sati.

Vučić: Ja sam kriv što nismo uveli sankcije Rusiji, ne prepisujemo odluke Brisela

Aleksandar Vučić izjavio je da ako neko traži krivca za to što Rusiji nisu uvedene sankcije, neka okrivi njega.

„Ja sam kriv, ako tražite krivca, ja nisam mislio da treba uvesti sankcije, neki su mislili, ali ja nisam”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare na kojoj je pročitao zaključke Nacionalnog saveta za bezbednost o kojima će u narednih 48 sati odlučivati Vlada Srbije.

Odgovarajući na pitanje da li može da jasno osudi napad Rusije na Ukrajinu, Vučić je rekao da je u zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost jasno rečeno da „smatraju veoma pogrešnim kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine” i da je ta izjava dovoljno precizna, prenosi Beta.

Vučić je dodao da nije gledao kako izgleda Ukrajina danas, jer „više ne zna šta su pravi snimci, a šta lažni”.

Upitan da li današnje odluke Saveta za nacionalnu bezbednost mogu da zaustave evropski put Srbije i podršku reformama, Vučić je rekao da se „priča stalno menja” te da je sad kad je podržao integritet Ukrajine, fokus stavljen na sankcije.

„Ja sam predsednik još tri ili četiri dana, pa vi glasajte za predsednika koji će da uvedu sankcije Rusiji”, rekao je Vučić i pitao da li će javnost i mediji biti fer i reći da je rukovodstvo države uradilo sve što je moglo.

„Za razliku od drugih evropskih i svetskih lidera ja sam predvideo, ne do detalja ali sam predvideo šta će se desiti, i to sam govorio svetskim liderima u kom smeru ide. Je li moguće da mislite da možete da pronađete bolje rešenje, je li mislite da sam glup a da bi neko drugi imao bolje rešenje”, pitao je Vučić.

On je ponovio da je u odluku o ukrajinskoj krizi uloženo mnogo truda, a da kad je reč o sankcijama, Srbija ne želi da prepisuje sve odluke Brisela.

„Eto nećemo da prepisujemo vaše odluke jer imamo različite interese po pitanju Kosova i po drugim pitanjima”, poručio je predsednik Srbije i dodao da Srbija neće ukinuti nezavisnost svoje zemlje.

Izvor: politika.rs