Wall Street pao

Na Vol Stritu su u četvrtak berzanski indeksi pali, pri čemu je Dow Jones skliznuo s rekordnog nivoa, što je najviše posledica daljeg pada cena deonica u tehnološkom sektoru, a ulagače su razočarali i slabi pokazatelji s tržišta rada.

Dow Jones oslabio je 119 bodova ili 0,38 odsto, na 31.493 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,44 odsto, na 3.913 poena, a Nasdaq indeks 0,72 odsto, na 13.865 bodova, prenosi SEEbiz.

Pod pritiskom su bile deonice velikih tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Facebook i Tesla, jer se ulagači pomalo povlače iz tog sektora koji je mesecima na tržištu predvodio po rastu.

Međutim, dok su prethodnih dana rasle cene deonica u cikličkim sektorima, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih fiskalnih mera i oporavka ekonomije od koronakrize, pali su i ti sektori.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, na dobitku su bili samo komunalni i potrošački.

Bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija, napredak u vakcinisanju protiv koronavirusa i nada u novi paket podsticaja vredan 1,9 biliona USD podstakli su početkom sedmice rast berzanskih indeksa na rekordne nivoe.

Direktor u firmi Glenmede, Jason Pride, kazao je da su deonice, nakon što su im mesecima cene rasle, u području precenjenosti.

“Na tržištu je i dalje oprezno optimistično okruženje. Privreda će se oporaviti, zahvaljujući vakcinisanju protiv covida-19, međutim ta je priča već uglavnom ugrađena u cene deonica, koje su u području precenjenosti. Tržište će se morati boriti s time”, kazao je Pride.

Ulagače su pokolebali i slabiji nego što se očekivalo pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj prvih zahteva za pomoć nezaposlenima prošle sedmice je porastao na 861 hiljadu, dok je sedmicu pre iznosio 848 hiljada.

Raste i zabrinutost na tržištu zbog mogućeg jačanja inflacije. Dio analitičara upozorava da bi ogromni fiskalni i monetarni podsticaji mogli ubrzo podignuti inflaciju, što bi navelo američku centtralnu banku, Federalne reserve (Fed) da poveća ključne kamate pre nego što se na tržištu očekuje.

Stoga se deo ulagača počinje preusmjeravati iz rizičnijih investicija prema obveznicama, koje nose manje, ali sigurnije prinose.

Na evropskim berzama su cene dionica pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,4 odsto, na 6.617 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,16 odsto, na 13.896 poena, a pariski CAC 0,65 odsto, na 5.728 bodova.

Izvor: Vijesti.me