WhatsApp uvodi još kontroverznih pravila

Kompanija Facebook na sve načine pokušava da povrati poverenje korisnika, koje su sami i narušili kada su postavili nove uslove privatnosti za korišćenje WhatsApp aplikacije.

Podsetimo, prošlog meseca su korisnici WhatsApp aplikacije dobili obaveštenje pretrpano gomilom pravnog žargona, gde se između ostalog nalazi se i deo u kom piše kako će WhatsApp da radi sa drugim aplikacijama u okviru kompanije Facebook, a tu, na primer, spadaju aplikacije Facebook i Instagram.

Tako bi korisnici, prihvatanjem ugovora, Facebooku pružili veliki broj ovlašćenja koje ne idu baš uz aplikaciju za enkriptovanu razmenu poruka, što je imidž kakav WhatsApp već dugo pokušava da održi.

Takođe, u obaveštenju je pisalo da je ažuriranje nemoguće odbiti, već može samo da se odloži – kada krajnji rok dođe, moraćete da napravite izbor, ili da ostanete bez aplikacije, ili da je ažurirate. Milioni korisnika su tada prešli na konkurenciju, odnosno počeli više da koriste Signal, Viber, Telegram i druge slične aplikacije.

Na zvaničnom blogu, WhatsApp je sada potvrdio da nstavlja za promenama koje su zacrtali. Ipak, odlučili su da budu transparentniji u komunikaciji sa korisnicima nego pre, pa će tako detaljno svima poslati obaveštenje u kom će pisati šta se tačno menja, i na koji način.

Trenutni rok za prihvatanje ažuriranja i novih uslova privatnosti jeste 15. maj, a videćemo kako će se stvari odvijati do tada. Možda će popularnost Signala i Telegrama još više da raste, a možda će se korisnicima ipak svideti to što se WhatsApp malo više “otvorio”, pa neće imati ništa protiv promena kad im budu objašnjene.

Izvor: b92.net