Za dolazak iz inostranstva bez karantina potreban negativan test na kovid-19

Vlada Srbije je usvojila protokol o ulasku državljana Srbije i stranaca u Srbiju, u skladu sa epidemiološkom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti kovid-19.

Taj protokol predviđa da državljani Srbije mogu da uđu u Srbiju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na koronavirus, ne stariji od 72 sata.

Ali, ukoliko državljani Srbije koji doputuju iz inostranstva, nemaju taj test s negativnim rezultatom, moraće bez izuzetka da 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji, saopštila je Vlada, prenosi Beta.

Strani državljani mogu u Srbiju ući uz dva uslova: uz negativan PCR test na korona virus ne stariji od 72 sata, i uz potvrdu koju izdaje komisija koju čine predstavnici ministarstva zdravlja, građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, spoljnih i unutrašnjih poslova.

Ta potvrda može se pribaviti u ambasadi ili konzulatu Srbije u zemlji iz koje dolazi strani državljanin.

Krizni štab za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid-19 je Vladi preporučio da od 1. juna u potpunosti otvori granice Srbije za državljane Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Severne Makedonije, navodi se u saopštenju.

„Za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban”, kazao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs