Za „Gospođu ministarku” u Zagrebu tražena karta više

Veliki trpezarijski sto, nekoliko stolica, furuna, u središnjem delu scene Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu sedi Živka Popović u svojoj zapitanosti i krpi sinovljeve pantalone… Ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda gostovao je preksinoć posle 38 godina pauze sa Nušićevom šalom u četiri čina „Gospođom ministarkom”, u režiji Jagoša Markovića i sa Radmilom Živković u naslovnoj ulozi na kartu više upravo na sceni HNK u Zagrebu. Stajaće ovacije, emotivne reakcije i dirljivi susreti starih prijatelja obeležili su nastup našeg nacionalnog teatra predvođenog upravnicom Ivanom Vujić i Molinom Udovički Fotez, v. d. direktorkom Drame.

Mogla je beogradska „Ministarka” da gostuje i pet večeri zaredom, pa i više i za svaku predstavu bi bilo podjednako veliko interesovanje. To je najbolji dokaz da su Jagoš Marković, Radmila Živković i ansambl Drame nacionalnog teatra te premijerne 2004. godine uspeli da naprave predstavu koja će se gledati do danas i o kojoj će se sa istim žarom pričati kako u Beogradu tako i na gostovanjima od Omska, Stokholma, preko Zagreba. Kuriozitet je veći ako se zna da je ovo gostovanje upriličeno upravo na dan Nušićeve smrti, 19. januara 1938. godine.

– Nikada nisam nastupala pred hrvatskom publikom u pozorištu, dakle ovo je moj prvi susret sa njom. Igrali smo ovo čudo od predstave na mnogim scenama, doživljavali ovacije svuda, tako je bilo i večeras. Bitno je što smo tokom godina zadržali suštinu predstave, zato je živa i danas i živeće dokle god možemo da glumimo – kaže Radmila Živković koja je nadahnuto igrala svoju Živku Popović.

Prema sopstvenom priznanju, lik glavne junakinje, Nušić je pisao imajući u vidu glumicu – Žanku Stokić.

– Kulturna i sportska saradnja je nešto što između Srbije i Hrvatske ide dobro, i to bi trebalo da bude put, trasa da se krene u tom smeru i u drugim oblastima. Ovakva gostovanja nedostaju Srbima u Hrvatskoj, to su rekli i prilikom ovdašnje posete našeg ministra kulture. Ne mogu svi da dođu u Zagreb da gledaju predstave, zato je naša ambasada dala podršku dečijim pozorištima, da i najmlađa publika u srpskim manjinama može da ih vidi – kaže Mira Nikolić ambasador Srbije u Zagrebu. Sve vreme sa srpskim kolegama bio je i Gordan Markotić, bivši ambasador Hrvatske u Srbiji. Među brojnom publikom sedeli su glumci, lekari, slikari, markantni glumac Stefan Kapičić, ali i Branka Cvitković i mnogi drugi.

Gostovanje u Zagrebu nastavak je uspešno započete saradnje ova dva nacionalna teatra koja je počela pred kraj 2019. godine nastupom HNK u Beogradu, sa predstavom „Ciganin, ali najljepši” Kristiana Novaka, u režiji Ivice Buljana, a koja je inicirana dogovorom o ponovnom uspostavljanju veza između dve kuće koji su postigli Ivana Vujić, Dubravka Vrgoč, prva dama HNK i reditelj Ivica Buljan, direktor Drame ove pozorišne kuće.

– Čim je Ivana Vujić imenovana za upravnicu dogovorili smo razmenu. Blagajna je proteklih dana bila pregrejana, ljudi su uzbuđeni, jer ipak je prošlo 38 godina. I zapravo smo svi presrećni, budući da je Nušić bio čest autor na repertoaru HNK, tako da je večeras vladala baš posebna atmosfera – kaže Ivica Buljan, a raspoložena Ivana Vujić dodaje:

– „Gospođu ministarku” poznaju svi u Hrvatskoj, vole taj intrigantni tekst. Razgovarala sam sa hrvatskim dramskim piscima, svi su mi rekli: super je što ste saradnju počeli sa „Ministarkom”, to je jako značajan komad koji smo uvek voleli da gledamo, učili se na njemu, odrastali uz njega.

U istom raspoloženju zatekli smo i Dubravku Vrgoč koja je naglasila:

– Smatram važnim što je došlo do razmene predstava između dva nacionalna pozorišta. Mi smo sjajno primljeni u Beogradu, kao što vidite hrvatska publika je odlično reagovala na „Gospođu ministarku”. Vladalo je veliko uzbuđenje, mislim da je to svrha ovakvih gostovanja, da se upoznamo, mnogo više teatarski zbližimo.

„Teško ti je danas”, zborio je Nušić, a ova rečenica ima isto značenje i težinu kako tada, tako i danas u bilo kom okruženju. To nam je potvrdila i glumica Branka Cvitković, prvakinja zagrebačkog HNK koja će ostati upamćena kao najmlađa Živka ministarka u Jugoslaviji, budući da je imala samo 30 godina kada je ostvarila ovu ulogu.

– Sećam se vremena kada je u Zagrebu gostovala genijalna Ljubinka Bobić koju sam gledala sa takvim divljenjem. Nušićeva dela su kao da su danas pisana, samo zavisi kako će ih reditelji iščitati – priča Branka Cvitković prisećajući se da su svoju Živku igrala tri godine.

Ministarsko nebesko carstvo, opsesiju, ludilo vlasti, potrebu i težnju, na Nušićev način tumačili su i glumci: Gojko Baletić, Olga Odanović, Sanja Marković, Aleksandar Srećković, Andreja Maričić, Branko Vidaković, Dobrila Stojnić, Anđelka Milivojević, Dimitrije Ilić, Radovan Miljanić, Dejana M. Gajdaš, Predrag Miletić, Bojana Bambić, Milena Đorđević, Dušan Matejić.

Poslednji put Narodno pozorište gostovalo je u zagrebačkom HNK-u sredinom maja 1982. godine s komadom Kloda Vermorela „Lenjin, Staljin, Trocki”, u režiji Nikole Jeftića. Naredni krug razmene, kako saznajemo kreće sa baletima „Ko to tamo peva” sa srpske, odnosno „Gospoda Glembajevi” sa hrvatske strane.

Izvor: politika.rs