Zabrana pljuvanja na sportskim terenima

Pandemija virusa korona promenila je život na globalnom nivou, pa i sport. Mere zaštite zdravlja sportista obuhvatiće daleko širi spektar, tako da će pod udar doći i neke ružne navike, pred kojima se iz nepoznatih razloga do sada žmurilo. Iako naizgled liči na promenu koja se može srvrstati u domen opšte kulture, zabrana pljuvanja na sportskim borilištima biće mnogo više od toga.

S obzirom na način kako se prenosi virus korona, ali i neke druge infekcije, pljuvanje je velika opasnost da se ugrozi zdravlje sportista. Ono se u nekim sportovima odomaćilo, posebno u  fudbalu, ali nije strano ni košarkašima, teniserima, hokejašima, kao i bokserima…

Biološka opasnost vreba i od brojnih rekvizita, pa će od sada biti zabranjeno rukovanje, deljenje peškira, kapa, rukavica, flašica sa vodom i mnogo čega još. Ipak, pljuvanje je postalo neka vrsta seanse, rituala…Nekima pomaže da smanje nervozu, drugi njime pokazuju „mačizam” ili prezir, ili, samo obeležavaju svoju teritoriju, skloni su da ovu aktivnost na sportskim terenima opisuju stručnjaci za ljudske duše.

– Bilo je vreme da urade nešto, rekao je Bobi Valentajn, koji je igrao i trenirao bejzbol ekipe 40 godina, uključujući i u Japanu. – Tamo sam bio sedam godina i verovatno bih na prste jedne ruke mogao da izbrojim koliko puta sam video igrača da pljuje. Oni čak ne uzimaju ni žvakaće gume.

Pljuvačka i znoj lete na sve strane tokom teniskih mečeva, košarka i hokej se igraju na zatvorenom, ali samo jedan od tih sportova zabranjuje pljuvanje. Ne može se od hokejaša očekivati da proguta malo krvi koja se pojavi kada mu protivnik izbije zub i nije iznenađujuće videti kako na klupu svi oni dele krv, suze i znoj. Ne treba zaboraviti da se u hokejaškoj ligi prethodnih godina u dva navrata pojavila epidemija zauški.

U korejskoj bejzbol ligi temperatura igrača se meri dva puta dnevno, treneri i sudije moraju da nose zaštitne maske i rukavice, zabranjeno je pljuvanje, rukovanje, pozdravljanje u bilo kojem obliku i možda i najupadljivije, prisustvo publike. To će, po svemu sudeći, biti slika svetskog sporta u danima koji dolaze, pa i kada pandemija virusa korona utihne…

Izvor: politika.rs