Zabranjen izvoz vakcina iz Evropske unije u Australiju

Evropska unija je na zahtev Italije zabranila izvoz 250 hiljada doza Astrazeneka vakcine protiv korona virusa u Australiju, ali EU i dalje izvozi u dvadesetak zemalja, saopštila je danas Evropska komisija (EK) u Briselu, ali nije navela koje količine se i dalje izvoze, mada u Uniji osetno nedostaju vakcine. Vlada u Rimu je zahtevala da EK zaustavi izvoz u Australiju uz ocenu da ta zemlja nije ugrožena, dok kompanija Astrazeneka nije ispoštovala ugovor s EU i isporučila je dosad znatno manje količine Italiji i drugim članicama Unije.

Mediji u EU ocenjuju da vakcinacija stanovništva veoma kasni i, kao i francuski list Figaro, smatraju da je „Evropa zapala u pravi haos oko vakcina”.

Zvaničnici u Briselu i vlade EU su veoma zabrinute što, istovremeno, mora da se vodi prava bitka protiv loših informacija i potpunih dezinformacija, izmišljotina oko delovanja i navodnih loših posledica vakcinacije protiv korona virusa, tako da se ispostavilo da, recimo, Austrijanci dvaput veće poverenje imaju u rusku, nego u vakcinu Astrazeneka, koju je takođe odbilo da primi čak 300.000 Nemaca, prenosi Beta.

Iako je agencija EU za lekove počela da ispituje rusku vakcinu, „Figaro” i neki komentatori i političari, naročito u Poljskoj i baltičkim zemljama, se oštro protive rešenosti više članica EU da nabave i rusku i kinesku vakcinu, jer misle da to ide na ruku „geopolitičkim i ideološkim ciljevima Pekinga i Moskve” za slabljenje Unije i ruši njenu strategiju.

Evropski komesar za jedinstveno tržište Tjeri Breton je, međutim, izjavio da nema smetnje da zemlje EU nabave i rusku ili kinesku vakcinu, a ocenio je i da je svrsishodna namera Austrije i Danske da krenu u saradnju s Izraelom u proizvodnji vakcina, iako je to naišlo na kritiku Francuske koja u tome vidi narušavanje jedinstvene politike Unije.

Nemački portal Dojče vele u osvrtu navodi da je geslo Unije „vakcinisati, vakcinisati”, ali da vakcina u EU nema, dok je američki predsednik Džozef Bajden najavio da će Amerika, koja je isto kao i Velika Britanija obustavila izvoz vakcina, do kraja maja vakcinisati sve odrasle stanovnike u Nemačkoj, dva i po meseca otkako je krenuo program imunizacije, vakcinu je primilo samo pet odsto stanovništva, mada su oni najstariji bar zbrinuti.

Manjak vakcina, porast zaraze novim sojevima koronavirusa, sve veći strah stanovništva, uz pobunu i nedisciplinu jednog dela, zaista su Uniju doveli do „pravog haosa”, tako da sad i ruska i kineska vakcina, koje su u početku bile prokužene dobijaju zeleno svetlo, utoliko pre što je i svetski ugledni britanski medicinski časopis Lanset ocenio da je delotvornost ruske Sputnjik Ve vakcine 92 odsto.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je probila led i stavila do znanja da su „sve vakcine dobrodošle, a ruski institut Gamaleja, koji proizvodi ruske vakcine je juče stupio u vezu s nemačkom laboratorijom IDT.

Ton se promenio i u Parizu, gde su predsednik Emanuel Makron i šef diplomatije Žan-Iv Le Drijan rekli da EU treba da bude zainteresovana i za rusku vakcinu „čim je odobri Evropska agencija za lekove, jer vakcine nemaju nacionalnost”.

Izvor: politika.rs