Zaev podneo ostavku na mesto premijera i lidera SDSM

Premijer Severne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev podneo je večeras ostavku na obe funkcije, nakon loših rezultata na lokalnim izborima.

„Preuzimam odgovornost za loš rezultat na ovim izborima”, rekao je Zaev, javlja MIA a prenosi .Tanjug.

Zaev je čestitao protivnicima na lokalnim izborima i poručio da ostaje pri stavu da nema potrebe za vanrednim parlamentarnim izborima.

U Severnoj Makedoniji je danas održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnike u opštinama u kojima oni nisu izabrani u prvom krugu.

Ranije danas, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, proglasila je večeras pobedu i poručila da sutra očekuje ostavku Zaeva.

Zaev je ranije najavio da će podneti ostavku ako kandidat njegove stranke izgubi u Skoplju.

Prema rezultatima Državne izborne komisije (DIK) na osnovu 40 odsto obrađenog biračkog materijala, Arsovska u drugom krugu izbora ima podršku 56,86 odsto glasova, dok aktuelni gradonačelnik i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petar Šilegova ima 39,64 odsto, prenosi MIA.

Prema dosadašnjim rezultatima DIK, SDSM vodi u 14 opština, VMRO-DPMNE u 13, 6 Demokratska unija za integraciju (DUI) u šest, a Alijansa Albanaca u tri.

Izvor: politika.rs