Zaev podneo ostavku, sledi formiranje prelazne vlade

Premijer jeverne Makedonije Zoran Zaev podneo je ostavku na tu funkciju. Očekuje se da predsednik Sobranja Talat Džaferi sazove sednicu na kojoj će ostavka biti konstatovana, da bi potom parlament izabrao prelaznu, takozvanu Pržinsku vladu, uoči prevremenih izbora u toj zemlji, koji bi trebalo da se održe 12. aprila, prenosi Tanjug.

“Verujem da će veoma brzo ostavka stići u Sobranje kako bi u parlamentu u toku dana mogla da počne i da se završi procedura za izbor prelazne vlade, rekao je Zaev.

Zaev očekuje da se celi postupak završi bez problema i podseća da je praksa o formiranju prelazne vlade uspostavljena još u 2016. godini na zahtev sada vladajućeg Socijaldemokratskog saveza koji je tada bio u redovima opozicije.

Kako je najavljeno, tehničku ili takozvanu Pržinsku vladu će predvoditi Oliver Spasovski, dosadašnji ministar unutrašnjih poslova, dok će resori unutrašnjih poslova i rada i socijalne politike preuzeti kadrovi iz redova opozicije, kao garanciju za sprovođenje fer, poštenih i demokratskih izbora.

Izvor: vijesti.me