Zaev: Pripremio sam makedonski narod za bugarski veto

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je danas da postaje sve očiglednije da će Bugarska blokirati pregovore o pridruživanju Severne Makedonije Evropskoj uniji u utorak na sastanku Saveta za opšte poslove EU.

On je dodao da još ima nade, rekavši da političari imaju veliku odgovornost i upozorio da bi odluka mogla da izazove nepovoljne posledice, prenela je MIA.

„Spreman sam i pripremio sam makedonski narod za veto, koji postaje sve verovatniji. Međutim, nikada ne gubim nadu, jer mi kao političari snosimo veliku odgovornost. Iako je sastanak GAC-a zakazan za 17. novembar, imamo vremena do kraja decembra da održimo prvu međuvladinu konferenciju” sa EU, rekao je Zaev novinarima.

On je podvukao očekivanja da će bugarska strana pokazati odgovornost i prijateljstvo.

„Slanje negativne poruke moglo bi da se loše odrazi na obe strane. Potrebno nam je prijateljstvo i ruka pomoći na našem evropskom putu”, naglasio je Zaev.

Severna Makedonija i Bugarska, dodao je, održali su u proteklih 20 meseci 10 sastanaka u vezi sa sprovođenjem Ugovora o prijateljstvu i izrazili različita mišljenja, prenosi Tanjug.

Zaev je izrazio nadu da će i Bugarska sačuvati duh prijateljstva.

Bugarska je više puta obećala podršku pristupu Severne Makedonije EU, ali, dugogodišnja kontroverza oko istorijskih ličnosti (za koje obe države tvrde da su njihovi nacionalni heroji) i makedonskog jezika (koji Bugarska smatra dijalektom bugarskog jezika) eskalirala je poslednjih meseci.

Posledica toga je da je Bugarska odbila da da zeleno svetlo za prvu međuvladinu konferenciju Severne Makedonije sa EU.

Izvor: politika.rs