Zagađenje vazduha povećava smrtnost od kovida-19

Globalno zagađenje vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte u korelaciji su sa globalnom stopom smrtnosti od kovida-19, navodi se u danas objavljenom izveštaju Ujedinjenih nacija o uticaju pandemije novog korona virusa na najveće svetske gradove.

„Postoje dokazi o tome da je loš kvalitet vazduha u korelaciji sa višim stopama smrtnosti od kovida-19,” piše u izveštaju, u kojem se takođe navodi da su zagađenje vazduha i emisija gasova sa efektom staklene bašte značajno opali tokom pandemije, navodi Tanjug.

„Međutim, ono što je dobijeno u ekološkom smislu moglo bi biti privremenog karaktera ako se gradovi ponovo otvore bez politika usmerenih ka sprečavanju zagađenja vazduha i promovisanju smanjenja emisije ugljen-dioksida”, upozorava se u izveštaju.

Kako navodi Tass, generalni sekretar UN Antonio Gutereš u izveštaju je napomenuo da je potrebno slediti principe ekološki prihvatljivog, otpornog i inkluzivnog ekonomskog oporavka.

„Mnogi gradovi izgradili su nove biciklističke staze i pešačke zone, ponovo stavljajući na raspolaganje javni prostor i poboljšavajući mobilnost, bezbednost i kvalitet vazduha”, dodao je Gutereš.

Izvor: politika.rs