Zapad u potrazi za Putinovim bogatstvom

Zapadni mediji i njihovi vlasnici su pre pronašli „dokaze” da je Vladimir Putin kasapin i ratni zločinac i zaključili da mu treba suditi za genocid u Buči, nego što im polazi za rukom da nađu dokaze da je on sve vreme zapravo ruski oligarh koji uživa zahvaljujući pljačkanju ruskih građana. Sada je „Njujork tajms” odlučio da zada konačni udarac i raskrinka Putinovo bogatstvo koje „za njega čuvaju ruski oligarsi”. Odlučujući dokaz pronađen je u jednoj rečenici iz 2010. godine, zakopanoj u sudskom spisu od 421 stranice. Ta rečenica je izrečena slučajno, usput, tokom sastanka u restoranu u Ženevi, gde su dvojica biznismena razgovarala o „jahti koja je predstavljena gospodinu Putinu”.

Sudski proces u Londonu vođen je zbog finansijskog spora koji uključuje jednu brodsku kompaniju, a ova rečenica, kako je naveo list, predstavlja „redak javni dokaz koji tokom svih ovih godina direktno povezuje predsednika Rusije Vladimira V. Putina s luksuznim brodom, avionom ili vilom”. Pošto su SAD u sredu uvele sankcije i dvema Putinovim kćerkama, za koje se ne zna pouzdano gde ni kako žive, oduzele jahte i kuće „Putinovim oligarsima”, sad je potraga za Putinovim bogatstvom dobila novi zamah i postala prioritet.

Ova „istraživačka novinarska priča” podseća sada na trag koji je ostao nezapažen duže od decenije i obnavlja glasine o luksuznim Putinovim jahtama, voznom parku i fantastično opremljenim avionima i vilama za koje do sada nije moglo da se dođe do preciznih podataka koji bi bili dokaz o imetku ruskog predsednika.

Putinu je, naime, kako se navodi u tom sudskom spisu, „predstavljena” jahta „Olimpija”, za koju je utvrđeno da njome upravlja kompanija na Kipru, ali je istraga već tu zapela, jer dokumenti pokazuju da je vlasnik jahte ruska vlada, a ne Putin. To je dovelo do zaključka da su privatni interesi predsednika i njegovog najužeg okruženja usko isprepleteni s interesima vlade.

SAD i saveznici su sredinom marta oformili multinacionalnu operativnu grupu za otkrivanje i zaplenu imovine najmanje 50 bogatih Rusa, među kojima je ruski predsednik, kao i šef diplomatije Sergej Lavrov, čije su supruga i kćerka pre tri dana takođe stavljene na listu za blokadu imovine. Kako prenosi „Njujork tajms”, najavljene su čak i nagrade za informacije koje pomažu u naporima za pronalaženje skrivene imovine. Nažalost, za sada su i ovi „dokazi” o Putinovoj sklonosti lagodnom životu ostali da vise u vazduhu i sumnja se da će izazvati bilo kakav efekat, jer „nikad nije utvrđeno da Putin lično poseduje bilo šta vredno konfiskacije”. List zaključuje da, uprkos više puta pokrenutim raspravama o tome da se Putinova imovina „vodi” na imenima oligarha i njegovih starih prijatelja u ofšor firmama i računima u švajcarskim bankama – njegov luksuzni imetak je očigledno na kontu države i državnih preduzeća i nalazi se van domašaja zapadnih sankcija. Da bi bio konfiskovan, trebalo bi blokirati imovinu cele ruske vlade i države, što za politički Zapad u ovom trenutku i nije najpoželjnija varijanta.

To bi, za razliku od dosadašnjih ograničenih sankcija, značilo stavljanje „Gasproma” pod totalni embargo, čemu sada naročito Evropljani nisu skloni. „Gasprom” bi trebalo da bude pod blokadom u potpunosti, ne zbog toga što američka vlada želi da gas prestane da teče ka Evropi, nego zato što Putin koristi „luksuzno skrovište” na Altaju u Sibiru koje pripada ovoj kompaniji. List podseća da je ovo planinsko odmaralište bilo među 20 nekretnina koje je u svom izveštaju pomenuo opozicionar Boris Njemcov 2012. godine. Na tom spisku imovine koja je Putinu na raspolaganju bile su luksuzne letelice, četiri jahte i 11 ručnih satova u maloprodajnoj vrednosti od skoro 700.000 dolara, što je sve navodno plaćeno državnim novcem.

Tim Alekseja Navaljnog izveštavao je prošle godine o „Putinovoj palati na Crnom moru”, koju čuvaju pripadnici Federalne službe bezbednosti, a da je njegova ukazuje i to što je navodno iznad palate uvedena zabrana letova. U tom izveštaju navedeno je da se na isti način čuva i jahta „Šeherezada”, vredna 700 miliona dolara, koja ima dve helikopterske platforme i niz satelitskih kupola, čije je zvanično vlasništvo u vezi s ofšor kompanijom na Maršalskim ostrvima. Međutim, „Njujork tajms” ipak nije mogao nezavisno da potvrdi nalaze tima Navaljnog o bezbednosnim vezama posade, a američki zvaničnici su odbili da preciziraju informacije kojima bi mogli da razveju korporativne tajne koje skrivaju vlasništvo nad brodom. Podaci o Putinovoj imovini i dalje će ostati tajni – možda dok neko za nagradu ne ponudi neki dokaz.

Izvor: Politika