Zašto brže zaspimo sa pokrivačem?

Mnogi ne mogu da zamisle spavanje u krevetu bez pokrivača, pa čak ni po letnjim vrućinama. Pokrivači kao da imaju magičnu moć – kada se sa njima pokrijemo brže zaspimo. U čemu je njihova tajna?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih smo toliko vezani za njih i kada jednom saznate zašto, sve će imati više smisla.

Portal “Brajt sajd“ je otkrio zašto obožavamo da koristimo naše ćebe, a mi vam prenosimo u celosti:

Reguliše temperaturu našeg tela

Mi smo toplokrvna bića, što znači da naše telo reguliše svoju unutrašnju temperaturu, a to nam pomaže da ostanemo topli. Međutim, kada smo u dubokom snu, gubimo tu sposobnost i  tada nam je potreban pokrivač. Ćebad pomaže našem telu da održi temperaturu koja nam je potrebna.

Važan deo naše rutine spavanja

Ne kaže se bez razloga da smo mi stvorenja navika. Upravo naša rutina spavanja utiče na potrebu da tokom noći koristimo pokrivač. Čak i kada se ne radi o toploti, ceo život upotrebljavamo ćebe što znači da je ova rutina usađena u nama još od detinjstva. Dakle, kada odemo u krevet i pokrijemo se ćebetom, naše telo prima signal da je vreme da spavamo.

Pokrivači smanjuju stres i anksioznost

Serotonin je jedna od hemikalija koja nam pruža opšti osećaj sreće i smirenosti. Kada smo pod stresom i anksiozni, teško nam je da zaspimo. Međutim, jednom kada se pokrijemo, količina serotonina se povećava, a samim tim prestajemo da se osećamo uznemireno.

Pokrivač nam pomaže da zaspimo

Pokrivači stvaraju mikroklimu: barijeru koja sprečava promenu temperaturu. Ćebe zagreva našu kožu, tako da svi drugi faktori koji se nalaze oko nas i hlade  telo nemaju veliki uticaj na našu telesnu temperaturu. Dakle, brže zaspimo i imamo bolji san.

Osećamo se zaštićeno i sigurno

Pokrivači nam daju osećaj sigurnosti jer je najčešći strah koji smo imali kada smo bili deca bio strah od mraka. Dakle, kada bi se taj osećaj probudio u nama, potpuno bismo se pokrili. To je bio naš čarobni beg koji se borio sa našim strahom i učinio da se osećamo zaštićeni. Taj osećaj sigurnosti ostaje i danas kod nas kada se nalazimo ispod pokrivača.

Izvor: telegraf.rs