Zašto je pasulj dobar za zdravlje i koji je najzdraviji?

Iako se već dugo govori da je konzumacija pasulja dobra za zdravlje, danas se ovom povrću pridaje još više pažnje zbog novih informacija koje donose naučnici. Pasulj ima izuzetnu energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline.

Zašto je pasulj dobar za zdravlje?

Naučnici otkrivaju da ishrana bogata pasuljem može da smanji rizik od srčanih oboljenja i određenih vrsta raka. Smernice za zdravu prehranu vlade SAD-a iz 2005. preporučuju dnevnu dozu od tri šoljice pasulja nedeljno.

Pasulj ima izuzetnu energetsku vrednost i sadrži gotovo sve esencijalne aminokiseline. Pored toga sadrži lecitin te kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, magnezijum, cink i natrijum. Predstavlja odličan izvor belančevina, a za razliku od drugih izvora, pasulj ima malo masti i ne sadrži one zasićene kao ni holesterol. Od vitamina odličan je izvor folne kiseline, vitamina B6, K, riboflavina (B2) i B3.

Asortiman fitohemikalija pronađen u pasulju štiti ćelije od raka i usporava rast tumora, prenosi Ordinacija.hr.

Istraživači na “Harvard School of Public Health” su izvestili da žene koje konzumiraju pasulj najmanje dva puta nedeljno imaju 24 odsto manje izgleda da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog creva.

Šta to čini pasulj tako zdravim?

Pasulj je dobar izvor belančevina, i za razliku od drugih izvora, ima malo masti i ne sadrži zasićene masti i holesterol.

Jedna porcija pasulja obezbeđuje 20 odsto dnevnih potreba za vlaknima.

Istraživanja su pokazala da osobe koje jedu pasulj dobijaju više ovih ključnih hranljivih materija od osoba koje ne konzumiraju pasulj.

Koje su vrste pasulja najzdravije?

Naučnici s državnog univerziteta u američkoj saveznoj državi Kolorado testirali su šest uobičajenih vrsta pasulja koje se mogu naći na tržištu i izmerili količinu antioksidansa u svakom od njih. Testiranje je pokazalo da su crveni, šareni i tamnoplavi pasulj imali i do deset puta veće količine antioksidansa i drugi lekovitih materija nego beli i žuti pasulj.

Izvor: Vijesti.me