Zašto smo razočarani?

Nekoliko burnih dana za srpski sport je iza nas, odbojkašice su osvojile Evropsko prvenstvo, košarkaši ispali u četvrtfinalu Svetskog prvenstva i čekaju na megdan košarkaše SAD-a u borbi za peto mesto, fudbaleri su u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo izgubili od Portugalije, a onda pobedili Luksemburg.

U svemu ovome nema rezultata, broje se samo pobede i porazi. Mi uvek brojimo velike pobede i velike poraze, brojimo ih, jer uvek negde lebdimo, ili smo premoćni, ili smo preslabi. Heroji i žrtve, moglo bi se reći kada bismo pogledali istorijski sve naše pobede i poraze. Odbojkašice su obradovale deo stanovništva koji prati odbojku, sa fudbalerima nismo zadovoljni dugi niz godina i uvek smo razočarani, izgubili smo od prvaka Evrope, mogli smo bolje, pobedli smo Luksemburg, mogli smo još dva komada, mogli smo bolje i uvek smo razočarani. Kada je košarka u pitanju, nije bilo tako, do sada. Naviknuti na dobru igru i dobre rezultate, očekivali smo od njih mnogo više, polufinale ili finale Svetskog prvenstva. I oni su to očekivali, stidljivi prilikom izjava, računali su na završnicu sa Amerikom, ali nisu računali da postoje još nekoliko selekcija koje baštine košarkašku tradiciju, te da su jaki i nezaobilazni protivnici. Košarkašima i njihovim rezultatima, opravdano je nacija koja prati i koju interesuje košarka, razočarana. Kao krajnji cilj je navedena neka medalja sa prvenstva, a celu predstavu začinilu su mediji svojim analizama, pričama o uspešnosti i pobedničkom mentalitetu Srbije, ne računajući da sve to na terenu ne igra, igraju igrači i taktika, koju u ključnim utakmicama nismo imali. Srbija sa ovakvim timom, uz dužno poštovanje svih igrača, svima u KSS-u i stručnom štabu, ima jednog ili dvojicu vrhunskih košarkaša, svi ostali su prefesionalni i poluprofesionalni košarkaši, bez prevelikih uloga u svojim klubovima širom sveta. Oni su najbolji, tako je odlučio selektor, pokazali su da spadaju u red 8 najboljih na svetu i to je ogroman uspeh za Srbiju, u kojoj postoje dva-tri košarkaška kluba u kojima najveći broj igrača stasa i uči prve košarkaške korake. Ista je situacija i sa fudbalerima, s tim što FSS, fudbaleri i stručni štab, nikada ne znaju koju su im ciljevi, krajnji dometi, kada počinje reprezentativna sezona. Javnost, na to ima pravo! Kada je počelo takmičenje, kvalifikacije za EP, niko od odgovornih ljudi nije izašao i rekao, “nama je cilj da budemo 3. u grupi” ili “nama je cilj da kroz Ligu nacija izborimo plasman”, ovako nešto građani nikada nisu čuli. Verovatno iz straha zbog uspeha. To je velika, moderna bolest u Srba, niko se ne pita kako da dođemo do uspeha, da uspostavimo valjani sistem koji će funkcionisati, plan u narednih 10 godina, kao što uobičajeno rade sve velike reprezentacije u svetu. Strah od uspeha dolazi pre svega započetog, i sledi pitanje, a šta ako uspem? Razočaranje je uvek veće kada se ne ispune zadati ciljevi, ali je hrabro, kada se izađe i javnost se upozna sa svime. Kao i sa tim, zašto neko od igrača nije pozvan, iako se uvek odazivao reprezentaciji. Uspeh može dolaziti kada se promeni pristup problemima i rešenjima. Kada odgovorno stojite iza svega učinjenog i da kao pravi lideri, po potrebi budete isped ili iza ekipe, tima, reprezentacije.

Nekada se čini da sve začine oni koji ne poznaju dovoljno sportsku materiju, jer žive u uspešnim danima i sve ispod njihovih očekivanja je neuspeh. Neke stvari se moraju promeniti iz korena, a to su očekivanja. Očekivanja su opasna, ukoliko ne radite dovoljno da ih ispunite. Nekada “očekivanja” dolaze od onih koji svoj posao moraju da poznaju, rade ga, a ne poznaju dovoljno. Tu spadaju urednici medija kojima je glavni izvor Vikipedija. Ljude koji objektivno i stručno gledaju na detalje, nazivaju pesimistima. Kako bi onda “pesimisti” trebali da nazovu iste koji ih zovu tim imenom? Verovatno neznalicama ili čemu mešanje u nešto ili negde gde ti nije mesto. Fudbal, košarka, odbojka, rukomet su sportovi, imaju svoja pravila, svoje favorite i svoj način rada. Isprofilišite se, radite ono o čemu znate najbolje, ne ide da prenosite Ligu šampiona u fudbalu i da razgovarate sa košarkašima o njihovim rezultatima.

Restart magazin V. N.

One thought on “Zašto smo razočarani?

  • 11/09/2019 at 9:14 pm
    Permalink

    Bravo za analizu. Odličan je sajt. Pozz

Comments are closed.