Zaustavljeno testiranje oksfordske vakcine zbog loše reakcije učesnika testa

Finalno kliničko ispitivanje vakcine protiv korona virusa koju razvijaju Univerzitet Oksford i kompanija Astrazaneka obustavljeno je nakon što je jedan od učesnika testiranja imao lošu reakciju.

Kompanija Astra Zaneka opisala je obustavljanje testiranja kao uobičajenu pauzu u slučaju „neobjašnjive bolesti”, prenosi Bi-bi-si. Kako se navodi, ta vakcina je smatrana kao jedna od boljih među vakcinama koje se razvijaju širom sveta.

Portparol Univerziteta Oksford izjavio je da se prilikom velikih testiranja dešavaju pogoršanja, koja moraju da se posmatraju pažljivo. Kako se navodi, ovo je drugi put da je testiranje te vakcine odloženo i pretpostavlja se da će se testiranje nastaviti za nekoliko dana, prenosi Tanjug.

Odlaganje ne mora da unazadi razvoj vakcine

LONDON – Britanski ministar zdravlja Met Henkok izjavio je da je odluka kompanije Astra Zaneka da privremeno obustavi testiranje vakcine protiv virusa kovid-19 izazov, ali da ne mora obavezno i da unazadi napore za razvoj vakcine.

„Očigledno to je izazov za ovo testiranje vakcine. U stvari to i nije prvi put da se ovo dešava sa oksfordskom vakcinom”, rekao je Henkok za Skaj njuz.

On je precizirao da odlaganje neće unazaditi proces razvoja vakcine, a sve u zavisnosti od toga šta se otkrije tokom istrage, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs