Završena treća runda pregovora Rusije i Ukrajine

Ukrajinska delegacija napustila je helikopterima Belovešskuju Pušu, gde je pregovorala sa ruskom delegacijom, prenosi Tass.
Treća po redu runda pregovora, održana na zapadu Belorusije, trajala je oko tri sata, navodi agencija.

Član ukrajinske delegacije Mihail Podoljak je rekao da ima “nekih pozitivnih rezultata” o humanitarnim koridorima, dok je ruski pregovarač rekao da treća runda pregovora sa Kijevom nije bila na “visini očekivanja” Moskve, prenosi Frans pres.

“Postigli smo neke pozitivne rezultate oko logistike humanitarnih koridora”, napisao je na Tviteru Podoljak, koji je savetnik ukrajinskog predsednika.

On je rekao da će o ključnim pitanjima kao što je primirje “intenzivni pregovori biti nastavljeni. O tim tačkama do sada nije bilo “rezultata da se poboljša situacija”, dodao je.

Kako prenosi TASS šef ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom Vladimir Medinski izjavio je da očekuje da će humanitarni koridori proraditi u Ukrajini već sutra.

Po njegovim rečima, nikakva dokumenta nisu potpisana, iako je ruska strana došla sa velikim paketom dokumenata. Rekao je da je ukrajinska strana uzela dokumenta i kazala da će ih razmotriti i da će se vratiti na njihovo razmatranje verovatno na sledećem susretu.

“Nadamo se da ćemo sledeći put moći da ostvarimo veći napredak”, rekao je Medinski novinarima, prenela je ruska javna televizija Rusija 24.

Dve prethodne runde pregovora, na ukrajinsko-beloruskoj granici, zatim na poljsko-beloruskoj granici, nisu dovele do zaustavljanja borbi, ali dve strane su se dogovorile da uspostave “humanitarne konvoje” za evakuaciju civila.

Portarol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da ruska strana zahteva od Ukrajine priznanje Krima kao dela Rusije i nezavisnost Luganjske i Donjecke oblasti.

Predstavnik Ukrajine na pregovorima Mihail Podoljak je uoči sastanka izjavio da će početi pregovore sa zemljom koja do danas smatra da u 21. veku može silom da dobije neke dugoročne rezultate. “Probaćemo da dokažemo da to nije tačno”, naveo je Podoljak.Pregovori delegacije Rusije i Ukrajine počeli su danas u Belovešskoj Puši u Belorusiji, navodi Tass.

To je treća runda pregovora dve delegacije nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Dve prethodne runde pregovora, na ukrajinsko-beloruskoj granici zatim na poljsko-beloruskoj granici nisu dovele do zaustavljanja borbi, ali dve strane su se dogovorile da uspostave “humanitarne konvoje” za evakuaciju civila.

Šef ruske delegacije, pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski uoči početka pregovora izjavio je da će Rusija još jednom pokušati da razmotri organizaciju humanitarnih koridora. Naveo je da je Moskva spremna na pregovore.

Naveo je da će se razmatrati tri bloka pitanja – problem unutrašnje politike, medjunarodni humanitarni aspekti i vojni.

“Pokušaćemo da još jednom sa ukrajinskom stranom razgovaramo o režimu rada humanitarnih koridora, jer su u svim gradovima koje smo mi obećali, koridori koje su ostavili naša armija i oružane snage Donbasa otvoreni, vatra obustavljena”, rekao je Medinski, dodajući da ljudi mogu mirno da izadju.

Izvor: beta.rs