Zbog Bregzita sve više robe sada ide preko Severne Irske

Veliki broj kompanija između Irske i Velike Britanije počeo je da preusmerava robu preko Severne Irske kako bi se izbegle birokratiju i kašnjenja nakon Bregzita.

Uvođenje provera za neke robe otkako je Britanija krajem prošle godine napustila trgovinsko područje Evropske unije izazvalo je nagli pad isporuka između dve susedne zemlje i povećani promet na brodskim linijama iz Irske u kontinentalnu Evropu.

Ali deo tereta sada se preusmerava kroz Severnu Irsku koja je u Ujedinjenom Kraljevstvu, rekao je direktor dablinske luke Dublin Eamon O’Rejli, prenosi Hina.

Ta luka, najveća u Irskoj, u prvom tromesečju izvestila je o padu obima trgovine između Irske i Britanije za 29 odsto. Nasuprot tome, količina robe koja ulazi i izlazi iz luka u Francuskoj, Belgiji i Holandiji u istom periodu je povećana za 26 odsto, a između dablinske luke i evropskih luka za 18 odsto.

“Kao da se vraćamo u prošlost”

“Preusmeravanje velikog broja isporuka preko severnoirskih luka zabrinjava. Kao da se vraćamo u prošlost. Davne 1990. godine, pre uspostave jedinstvenog evropskog tržišta, više od trećine isporuka išlo je preko severnoirskih luka, a ne dablinske luke”, dodao je O’Rejli.

Lučki operateri će tek kasnije ove godine precizno znati koliko su im zbog novog graničnog režima smanjeni poslovni rezultati i hoće li ta dislokacija prometa biti trajna.

Decenijama su irski trgovci robu u ostatak Evrope isporučivali preko Britanije, koristeći kratki morski prelaz do luka u Velsu, a zatim i do Francuske. U dablinskoj luci veruju da će takozvani britanski most u sledećim mesecima ponovno biti uspostavljen kao brza i isplativa opcija.

Izvor: Vijesti.me