Zbog čega vam oči izgledaju podbulo?

Oči vam izgledaju podbulo, ne znate razlog ali biste želeli da to promenite. Možda je problem u vašoj svakodnevnoj rutini, možda i u genetici.

– Bez obzira da li ste radili do kasno  u noć ili ste popili nekoliko čaša vina tokom noći, otečenost očiju ne izgleda najbolje, pogotovo kada traje ceo naredni dan. Iako je to, definitivno neprijatno, dobra vest je da malo otoka oko vaših očiju generalno nije razlog za uzbunu – kaže Majk Svan, dr diplomirani dermatolog iz  Swann Dermatology u Springfild-u, Misuriju. Ponekad je uobičajeno da se otok javlja jer jednostavno ima veze sa vašom genetikom i anatomijom. Pročitaj i:

– Oblik koštane strukture vašeg lica, uključujući orbitalni obod, ili područje koje drži vaše očne jabučice, određuje koliko tkiva unutar tog oboda štrči izvan ravnine lica – kaže dr. Zenovia Gabriel, dermatolog i stručnjak za hormonsku negu kože. Evo nekoliko razloga, po dr Gabriel i dr Svan, zbog kojih vam se javljaju otečene oči.

Sinoć niste dobro spavali

lepota san devojka

Znamo da to već znate, ali zahteva ponavljanje: Loš san bi mogao da učini da vam oči ujutru budu natečene, posebno ako ste pod stresom.

– Kada ste pod stresom, oslobađate kortizol iz nadbubrežnih žlezda, a to menja ravnotežu soli u telu – kaže Svan. Budući da vam je ravnoteža soli isključena, možete da  zadržite vodu i da nateknete.

Sezona je alergija zbog toga izgledate podbulo

– Natečene oči su čest simptom povezan sa sezonskim alergijama. Kada imate alergiju, vaše telo prelazi u režim potpunog napada otpuštanjem histamina u vaš sistem. U nekim slučajevima, kada se histamin ispušta u kožu, on izaziva reakciju nalik na košnicu, posebno u područu oko očiju – kaže Svan.

To je ono vreme u mesecu

– Krivite PMS! Slično onome kako ostatak vašeg tela natekne tokom mesečnog ciklusa, i vaše oči mogu zadržati vodu zbog viših nivoa hormona – kaže Svan. Poput oticanja stomaka, oticanje očiju prouzrokovano menstruacijom uglavnom nestaje posle nekoliko dana.

Plakali ste pa izgledate podbulo

Znamo da je to prosto tako, ali evo i nauke koja stoji iza toga: Otok od plakanja rezultat je prekomernih naprezanja žlezda vaših očiju koje rade prekovremeno da bi stvorile suze.

– Kada ova žlezda luči suze, tečna so je manje slana i vodenasta. Razlike u koncentraciji soli između ovih u suzama i okolnih tkiva izazivaju oticanje kapka – kaže Svan.

Preterali ste tokom srećnog sata

– Oči su ranjive na mnoge male promene u ishrani – kaže Svan. Na primer, alkohol može da prouzrokuje dehidrataciju vašeg tela i oči  budu suve. Ljudi koji jedu puno slane hrane takođe mogu da zadrže vodu u predelu oko očiju, zbog čega se javlja mala podbulost. 

Imate problema sa štitnom žlezdom

Otok očiju uglavnom nije velika stvar, međutim to može da bude i nuspojava nekog veće zdravstvenog problema.

– Pacijentima sa nekim vrstama hipertireoze može da se pojavi zadebljanje masnoće oko očiju, što uzrokuje natečene oči. Natečeni kapci se, takođe, mogu videti kod lupusa, dermatomiozitisa i drugih bolesti vezivnog tkiva – kaže Svan.

Zapušeni ste

Kada vas muči prehlada, oči će vam prirodno izgledati rućnije. To je zato što su šupljine koje iscrpe tečnost iz vašeg lica blokirane zapušenim sinusima, tako da oči imaju upadljiv pogled na njih – objašnjava dr. Gabriel. Hronična zapušenost sinusa je malo složenija, pa je najbolje posetiti lekara koji je  stručnjak za uho, grlo i nos.

Ne krećete se dovoljno

devojka video igre

– Ako ste previše sedite, možete da zadržite tečnost u telu – kaže dr Gabrijel. Ako ste bolesni ili imate neku specifipnu povredu zbog koje ležite često, tečnost se može sakupljati i na licu. U ovom slučaju, dobra je ideja da spavate što je više moguće uspravno kako bi tečnost mogla da iscuri. Takođe, doktor Gabrijel predlaže da se krećete i vežbate redovno kako biste pojačali cirkulaciju i izbacili tečnost sa lica tih dana, piše womenshealthmag.

Izvor: lepotaitdravlje