Zbog škole su joj pucali u glavu, sad je diplomirala na Oksfordu

Malala Jusufzai na Oksfordu je diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju.

Devojka koja je postala simbol prava devojčica na obrazovanje, uspešno je diplomirala na prestižnom univerzitetu.

Godine 2012. talibani su pokušali da je ubiju kada se vraćala kući iz škole u Pakistanu. Malala Jusufzai, svetski simbol borbe za pravo na obrazovanje, objavila je u četvrtak da je diplomirala na Univerzitetu Oksford.

„Teško mi je da kažem koliko sam srećna i zahvalna sada kada sam dobila diplomu iz filozofije, politike i ekonomije na Oksfordu”, objavila je mlada 22-godišnjakinja na Twitteru. Uz poruku je objavila je i fotografije na kojima se vidi kako uz kolače slavi sa rodbinom.

„Ne znam šta ću sada. Za sada će to biti Netflix, čitanje i spavanje”, dodala je.

Malala je na prestižni univerzitet primljena 2017. nakon što je završila srednju školu u Birmingemu. U tom gradu je 2012. pronašla utočište sa svojom porodicom nakon talibanskog napada u kojem je bila teško povređena, prenosi Jutarnji list.

Malala je svoju borbu započela 2007. kada su talibani nametnuli svoju vladavinu u njenoj dolini Svar, do tada mirnom turističkom području.

Sa 11 godina, ćerka direktora škole i nepismene majke vodila je blog na BBC-jevoj stranici na jeziku urdu. Pod pseudonimom Gul Makai, u njemu je pisala o atmosferi straha koji vlada u njenoj dolini. Došla je na zao glas i talibani su odlučili da je eliminišu, optuživši je da širi „zapadnu propagandu”.

Sa 15 godina dobila je metak u glavu i rame u napadu na školski autobus kojim je išla u školu u Mingori, u dolini Svat. Od tada je postala ikona borbe za pravo žena na obrazovanje, a 2014., sa samo 17 godina, dobila je Nobelovu nagradu za mir.

Izvor: Vijesti.me