Zdrava hrana i aktivnost su važni za zdravo srce, ali jedno piće je veoma štetno

Nije tajna da su životni stil i zdrava, izbalansirana ishrana važni za zdravo srce, ipak je malo poznato da određena pića mogu negativno da utiču na najvažniji organ u telu. Dijetetičarka Trista Best kaže da su apsolutno najgori izbor, kada je u pitanju zdravlje srca, energetska pića bogata šećerom i kofeionom. 

„Od svih napitaka štetnih za zdravlje srca, energetska pića su ubedljivo najgora. Bez premca spadaju čak i opasna pića, posebno za osobe koje imaju neke zdravstvene tegobe. Iako kofein može da bude zdrav za srce kada se konzumira u umerenim količinama u energetskim pićima nalazi se i do 300 miligrama kofeina u samo jednoj limenci”, dodala je. 

Razlog za to je što previše kofeina ubrzava srčani puls i produbljuje simptome anksioznosti, napetosti i tenzije. Ako ste inače imate ubrzan rad srca, ispijanje energetskih napitaka može dovesti do neprijatnog lupanja, što to obično nije opasno, ali može da bude alarm za uzbunu. 

„Višak kofeina može da rezultira visokim pritiskom, pa čak i da dovede do srčanog i moždanog udara u nekim slučajevima”, tvrdi Best.

Izvor: politika.rs