Zdrava hrana u službi svakoga dana-Kako da zdrava hrana bude način života?

Odgovor na ovo pitanje nije uopšte toliko komplikovan. U stvari sasvim suprotno.

Možda ste pomislili da ove fraze “zdrava hrana kao način života” više odgovaraju ljudima koji su oduvek nekako bili zainteresovani za to. “Fitnes entuzijasti” iliti oni koji stalno vežbaju, pričaju o hrani i nutricionizmu i svojim novim dijetalnim receptima. Ali šta je sa ostalim, ne tako “fitness ljudima”? Onima koji se trude ali koji vole da pojedu dobar hamburger uz neko pivo, ili uživaju više sedeći nego stalno biti oznojeni i aktivni svaki dan. Šta oni da rade?…

Mislim sigurno je da svako do sada već zna kako može malo zdravije da se hrani, blagodeti interneta su nam omogućile da ne živimo u neznanju barem što se toga tiče. A i hteli – ne hteli velike su šanse da ćete naići na neku priču o zdravoj hrani na internetu, čak iako je niste sa namerom tražili.

Ukoliko uzmemo u obzir da i pored toga našega znanja o tome šta treba da jedemo i koliko, i dalje nekako ne umemo to da primenimo “dugoročno”. I dalje nam zdrava hrana predstavlja neku “dijetu” na koju odemo sa vremena na vreme pred more ili neko slavlje. Ali nikada nešto što bismo mogli raditi stalno. Ni slučajno nekoliko godina ili ceo život.

Stoga pitanje jeste kako to da promenimo? Kako to da neki mogu da se hrane zdravo više godina bez prestanka ili čak ceo svoj život? A neki se muče da sklope celu nedelju. Ima li tu neka caka, nešto očigledno što nam promiče?…

Jednostavno rešenje

Rešenje kao i svako drugo po prirodi je jednostavno. Postupak rešavanja jeste taj koji ume da bude komplikovan. U ovom slučaju rešenje jeste promena načina razmišljanja. To je bukvalno to. Ono što “fitness entuzijasti” rade a što možda Vi ili ja ne radimo, jeste jednostavno da drugačije razmišljaju o hrani. Dozvolite da objasnim…

Za osobu kojoj je zdrava hrana način života, sama hrana nema isto značenje kao ostalima. Možda na početku, dok se još “uči” ali vremenom slika hrane kao nešto što treba da nas obraduje, usreći ili uteši, potpuno se menja. Za ovakve ljude hrana jeste i dalje nešto lepo i ukusno, ali korisno i potrebno pre svega. Doručak jeste nešto što moramo uraditi kako bismo imali energiju za poslove u toku dana. Ručak je srednji obrok nakon čega ide neka užina za dodatni nalet energije. Večera je isto samo obrok pred spavanje. U stvari, mnogi fitness zagovornici i ne koriste ove fraze, “doručak” ili “večera” već jednostavno obrok. Obrok broj jedan ili tri. To je često i kod dizača tegova koji jedu i po nekoliko obroka dnevno. I ono što ovde možemo da vidimo jeste da hrana više nije toliko bitna emotivno za osobu. Jednostavno to je obrok koji pojedemo i idemo dalje.

Međutim, sa druge strane postoje ljudi koji se trude ali koji više vole da jedu i uživaju u jelu. I tu ne treba da postoji nikakav problem ali može da nas koči ukoliko želimo da implementiramo zdravu hranu kao način života. Sve dok se radujemo tom slatkišu i jedva čekamo vikend kako bi uživali u brzoj hrani, naše poimanje hrane je i dalje kao nešto što će me usrećiti a ne zadovoljiti kao obrok. Ne gledamo šta smo pojeli i da li je bilo nutritivno bogato, već gledamo da li smo bili srećni i da li da uzmemo još jednu porciju.

Hrana pored ostalog ima i ogroman uticaj na našu psihu i za mnoge hrana predstavlja veliki problem i zavisnost. Kao rešenje jedino što ostaje jeste da na hranu gledamo drugačije. To ne znači da ne možemo da uživamo u onome što jedemo već samo da nam to bude na drugom mestu po važnosti.

Zaključak

Dakle, posedujemo znanje ili barem imamo pristup nekom dobrom znanju kada je reč o zdravoj ishrani. Imamo pristup proizvodima koji su danas raznovrsni i namenjeni našem cilju zdrave ishrane. Toga ranije svakako nije bilo tako da nam je mnogo lakše nego ljudima ranije. Sve što treba da uradimo jeste da promenimo način na koji posmatramo to što je u tanjiru. Da gledamo više šta jedemo umesto koliko će ovo da me usreći. Da se ne radujemo hrani kao nekom bitnom događaju u toku dana, umesto toga da se radujemo nečemu mnogo bitnijem u naši životima.

Sve ostalo će samo da se olakša kada jednom ovo pređe u naviku. Verujte mi.

Autor: Vukašin Janković

Još tekstova ovoga autora:

5 kvalitetnih namirnica za studentski budžet

Kako postati i ostati fit pored svakodnevnih obaveza

Zdrava logika i zdrava hrana(prvi deo)

Zdrava logika i zdrava hrana(drugi deo)