Zelenski: Evropo ne zatvaraj oči, ne ćuti – podrži Ukrajinu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozvao je evropske države da podrže borbu njegove zemlje protiv invazije ruske vojske.

Zelenski je to izjavio u direktnom video-obraćanju stanovnicima više evropskih gradova koji su učestvovali na demonstracijama protiv rata u Ukrajini, a svoj govor je započeo sa dva minuta ćutanja posvećenim poginulim vojnicima i civilima u sukobu, prenosi „Dojče vele”.

On je zatim zatražio i treći minut za narode Evrope i pozvao ih da „ne zatvaraju oči” kada je situacija sa Ukrajinom u pitanju i da izađu na ulice i podrže borbu njegove zemlje.

„Ne ćutite, ne zatvarajte oči pred ovim, podržite Ukrajinu. Jer ako Ukrajina ne izdrži, neće ni cela Evropa izdržati. Ako Ukrajina padne i cela Evropa će, a ako pobedimo, a ja verujem u naš narod, verujem u vas, to će biti velika pobeda demokratije, vrednosti, pobeda slobode”, rekao je Zelenski, prenosi Tanjug.

Zelenski je apelovao danas direktno na ruske građane da organizuju proteste zbog napada ruskih snaga na nuklearku Zaporožje i zaplene nuklearne infrastrukture.

„Radijacija ne zna gde je Rusija. Radijacija ne zna gde je granica vaše zemlje”, kazao je Zelenski u obraćanju ruskom narodu.

Zelenski je kazao da bi, u slučaju da je došlo do nesreće, eksplozija mogla da izazove uništenje kao „šest Černobilja”.

„Ruski narode, želim da vam se obratim: kako je to moguće? Uostalom, zajedno smo se borili 1986. godine protiv katastrofe u Černobilju”, rekao je ukrajinski predsednik, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: politika.rs