Zelenski poslanicima Skupštine Grčke: ‘Sloboda ili smrt’

(EPA-EFE/ORESTIS PANAGIOTOU )

U Ukrajini „danas govorimo: ‘Sloboda ili smrt, kao i Grci pre dva veka”, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u onlajn-govoru poslanicima Skupštine Grčke, podsetivši na grčki ustanak protiv Otomanskog carstva 1821. godine.

Podsetivši i da je u Odesi 1814. godine osnovano ustaničko „Prijateljsko društvo” (Filiki eteria), Zelenski je zatražio veću podršku, posebno pominjući grčke manjinske zajednice u Marijupolju i Odesi, i zahvalio Grčkoj za pomoć koju je dobila tokom sadašnje ruske agresije – preneli su grčki mediji.

„Svakog jutra, više od mesec dana, budim se i razmišljam o Marijupolju – šta rade ruske trupe, nešto što se u Evropi nije dogodilo pola veka: gradovi nikada pre nisu bili toliko pogođeni, sravnjeni sa zemljom, a ljudi prisiljeni beže od gladi i muke”, rekao je ukrajinski predsednik.

„Ne postoji nijedna zgrada koja nije oštećena, ruska vojska sve uništava”, ukazao je u govoru.

„Ukrajina je jedna od pravoslavnih zemalja koju su Grci hristijanizovali.., a izgleda da ćemo izgubiti veliki deo istorije ako izgubimo kulturu koju je donela grčka civilizacija”, rekao je Zelenski.

On je rekao da je „pored Marijupolja, ugrožena i Odesa, drugi veliki centar helenizma” gde je nedavno, tokom posete, „sam grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Dendias, čuo tutnjavu ruskog oružja”.

Zelenski je ocenio da su se „Rusi probudili iz sna o tome da mogu da bace Ukrajinu na kolena. Mi – Grci i Ukrajinci zajedno – ne smemo dozvoliti da nam unište zajedničku kulturnu baštinu”.

„Naši gradovi ne treba da postanu Termopili, ali treba da proteramo neprijatelje, da svaki varvarin shvati da će, ako izabere rat, izgubiti, kao što napadač uvek gubi na duge staze”, rekao je on.

Govoreći o ruskim trupama, naglasio je da su „tukli civile po planu” i da će odgovorni biti pronađeni i da će odgovarati.

„Akcije Rusije nisu bile usmerene protiv Ukrajine, već protiv Evrope, korišćenjem njenog fosilnog goriva i izazivanjem ogromnog deficita na energetskim tržištima i u globalnoj prehrambenoj industriji”, rekao je Zelenski.

„Moramo im zatvoriti vrata. Nijedan brod sa ruskom zastavom ili koji pripada njenim interesima ne bi trebalo da prilazi međunarodnim lukama, jer novac koji dobiju postaje oružje”, rekao je ukrajinski lider u govoru.

„Sada nam je potrebno oružje, oklopna sredstva i još mnogo toga što naši zapadni saveznici veoma dobro znaju”, ponovio je on.

„Pobedićemo – verujem i znam. Ali zajedno!”, naglasio je Zelenski, zaključivši govor propraćen velikim aplauzom grčkih poslanika, pišu atinski mediji.

Posle 15-minutnog govora Zelenskog, grčkim poslanicima su govorila i dvojica Ukrajinaca grčkog porekla, predstavljeni kao „Mihail” i „Anastasios” koji su se pridružili ukrajinskoj odbrani i apelovali za pomoć Grčke.

Posebnu sednicu grčke Skupštine danas je otvorio njen predsednik Kostas Tasulas, pozdravljajući ukrajinskog lidera a istakao je „herojsku odbranu” Ukrajine od „neljudske” invazije Rusije. Govorio je i o „kalvariji grčke zajednice” u Marijupolju.

Izvor: politika.rs