Zelenski: Spreman sam samo direktno da pričam sa Putinom

(Фото EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

KIJEV– Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je spreman da razgovara direktno sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a ne uz pomoć posrednika.

On je dodao da „ukoliko ruski predsednik razume realnost, postoji mogućnost da se dođe do diplomatskog rešenja konflikta”, preneo je Rojters.

Govoreći pred publikom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, Zelenski je poručio da će se Ukrajina boriti dok ne povrati celu svoju teritoriju.

Ukrajinski predsednik je rekao da bi Moskva trebalo da povuče svoje trupe na mesto gde su bile pre početka napada, 24. februara, prenosi Tanjug.

„Ovo bi mogao da bude prvi korak ka razgovoru”, izjavio je Zelenski.

Situacija u Donbasu izuzetno teška 

KIJEV – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je situacija u Donbasu „izuzetno teška” i ocenio da je redovno snabdevanje Ukrajine oružjem najbolja strategija za održavanje globalne stabilnosti.

Zelenski je u video obraćanju rekao da je glavnina ruskih snaga skoncentrisana za napad u Donbasu, prenosi Bi-Bi-Si.

„Liman, Popasna, Severodonjeck, Slavjansk – okupatori žele da unište sve tamo”, rekao je Zelenski, preneo je Tanjug.

Prema njegovoj oceni, snabdevanje Ukrajine teškim naoružanjem – višecevnim lanserima raketa, tenkovima i protivbrodskim oružjem je najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svetu i sprečavanje mnogih teških kriza koje Rusija još planira ili je već izazvala.

Zelenski: Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope

DAVOS/KIJEV– Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osudio je danas nedostatak „jedinstva” među zapadnim zemljama pred ratom u Ukrajini, više od tri meseca nakon početka ruske invazije.

„Moje pitanje glasi: da li u praksi postoji jedinstvo (na Zapadu)? Ja ga ne vidim”, rekao je Zelenski obraćajući se preko video linka učesnicima Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

On je rekao da je Ukrajini potrebna podrška ujedinjene Evrope.

„Da li postoji jedinstvo po pitanju ulaska Švedske i Finske u NATO? Ne. Dakle da li je Zapad ujedinjen? Nije”, dodao je Zelenski tokom doručka koji je priredila Ukrajina, prenosi Beta-AFP.

„Naša snaga bilo je jedinstvo unutar zemlje, a od jedinstva Zapada sada zavisi da li će da bude snažan i čvrsto podrži Ukrajinu” protiv Rusije, dodao je ukrajinski predsednik.

Prema njegovim rečima, prednosti u odnosu na Rusiju će biti kada svi budu istinski ujedinjeni.

Ukrajinski predsednik je još jednom rekao da je „zahvalan” američkom predsedniku Džozefu Bajdenu zbog nove finansijske pomoći od 40 milijardi dolara.

„Potrebna nam je podrška ujedinjene Evrope”, ponovio je Zelenski, kritikujući stav mađarskog premijera Viktora Orbana koji u ovoj fazi ne želi da uvede embargo na rusku naftu.

„Nešto nije u redu sa Mađarskom!”, rekao je ukrajinski predsednik.

Zelenski ;je u ponedeljak, u virtuelnom obraćanju prvog dana foruma u Švajcarskoj, pozvao na „maksimalne” sankcije protiv Rusije.

Svetski ekonomski forum u Davosu okuplja direktore velikih firmi, državne zvaničnike i druge istaknute ličnosti.

Izvor: politika.rs