Žena koja želi da promeni SAD

Najmlađa članica Kongresa u njegovoj istoriji prešla put od konobarice do najpopularnije mlade političarke u Sjedinjenim Američkim Državama

Aleksandrija Okasio-Kortez, poznata i pod inicijalima AOK, najmlađa je žena ikad izabrana u američki Kongres. Sa samo 29 godina, u januaru 2019, počela je svoj mandat kao predstavnik 14. Njujorškog kongresnog okruga. Njena progresivna platforma i uspeh na društvenim mrežama učinili su je jednom od najpopularnijih članica Demokratske stranke.

Prema izveštaju „Tvitera”, ona je već 2019. zauzela četvrto mesto po broju tvitova na svetu u kategoriji političara. Ispred nje su bili samo Donald Tramp, Barak Obama i Narendra Modi.

AOK želi drugačiju Ameriku. Ona želi Ameriku koja, između ostalog, ima kvalitetno zdravstvo i obrazovanje dostupno svima, više poreske stope za bogate, minimalnu zaradu od 15 dolara po satu, bolji mehanizam socijalne zaštite, energetsku politiku zasnovanu na obnovljivim izvorima energije, novi zakon o kontroli oružja i reformisani imigracioni sistem. Članica je Demokratskih socijalista Amerike. Njen politički mentor je Berni Sanders.

Kako je Aleksandrija Okasio-Kortez postala AOK?

Rođena je u Njujorku. Diplomirala je na Bostonskom univerzitetu 2011. Njen otac, koji je umro 2008. godine, bio je vlasnik malog preduzeća. Nakon smrti muža, njena majka je čistila kuće i vozila školski autobus. Posle završetka univerziteta, AOK je radila kao barmen i konobarica da bi sprečila konfiskaciju porodične kuće. Kasnije je osnovala izdavačku firmu i radila za Nacionalni hispanoamerički institut. Tokom 2016. godine aktivno se uključila u organizaciju predsedničke kampanje Bernija Sandersa.

O njenom uticaju na političke tokove u SAD za „Politiku” govore Karolina Fredrikson, profesor prava na Univerzitetu Džordžtaun i viši saradnik u Brenan centru, Džejmija Vilson, izvršni urednik „Random kuće” i bivši direktor i izdavač „Feminist presa”, i Dejvid Fridlander, novinar-frilenser i saradnik magazina „Njujork” i „Politiko”.

„AOK je osoba koja je postigla mnogo, iako je vrlo mlada. Uspela je da prebrodi mnoge teškoće i da iz njih izađe kao pobednik, bez ogorčenja i besa, već sa željom da pomogne drugim ljudima. Ona ima neverovatne sposobnosti da složene ideje pretoči u kristalno jasne prezentacije na društvenim mrežama i da se tako s uspehom obrati svojim pristalicama, naročito mlađim ljudima”, kaže Karolina Fredrikson, autorka knjige „Put AOK: Tajne uspeha Aleksandrije Okasio-Kortez”.

Život AOK, objašnjava Fredriksonova, bio je sličan životima mnogih običnih ljudi.

„Prošla je kroz velike ekonomske teškoće, izgubila roditelje u mladosti zbog iznenadne bolesti… Ona vrlo iskreno govori o tome šta joj se dogodilo u životu i ta iskrenost je uspešno povezuje s ljudima. Mnogi stariji političari nisu imali životne izazove kao što su bili njeni. Nadam se da će moja knjiga pomoći čitaocima da vide koliko se od AOK može naučiti.”

Džejmija Vilson, autorka knjige „ABC o AOK: Aleksandrija Okasio-Kortez od A do Z”, rekla nam je da je, kao stanovnik Njujorka, bila svedok strastvene kampanje AOK.

„Ona je uzdrmala naše tradicionalno mišljenje o liderstvu, ona stvara istoriju, menja pravila, postavlja nove standarde. Svom osoblju u Kongresu plaća 52.000 dolara godišnje, što je znatno više od osrednje plate drugih radnika. AOK daje glas običnim ljudima, koristeći svoju platformu i uticaj da unapredi druge dok i sama napreduje. Ja je vidim kao novu, svežu snagu u američkoj politici. Naklonjena sam liderima vođenim vrednostima i snažnim moralnim kompasom, ljubavlju, posvećenošću, liderima koji stvaraju više mogućnosti i ravnopravnosti za ljude kojima služe. Potrebni su nam empatični lideri koji razumeju da rade s ljudima i za njih. Ona je šampionka radničke klase i radničke porodice, koja shvata da je ekonomska pravda vezana za svaki drugi aspekt našeg života i planete. Ne možemo ostvariti jednakost u oblasti reprodukcije, pola, rase, imigracije, obrazovanja, ili u oblasti klime, bez rešavanja ekonomske nejednakosti. Za mene je važno da podržim kandidate koji podstiču akciju i empatiju, uključujući druge u svoje pobede, umesto da jednostavno čuvaju i štite sopstvenu poziciju i moć”, zaključila je Vilsonova.

Dejvid Fridlander, autor knjige „AOK generacija: Kako milenijumska generacija preuzima vlast i piše nova pravila američke politike”, proveo je pored AOK poslednje dane njene kampanje. On smatra da je AOK postala ono što jeste zbog demografskih sila koje su zahvatile zemlju i mladih ljudi koji su se uključili u politiku. On ilustruje Aleksandrijin „veliki politički talenat i sposobnost da dominira medijima” svojim skoro svakodnevnim objavama na „Tviteru” i spremnošću da se uključi u aktivnosti od kojih se političari obično plaše, poput Ru Polove „Trke transvestita”.

„Njene pristalice, ali i njeni protivnici ne mogu da je ignorišu”, ocenjuje Fridlander i dodaje: Mislim da je prva grupa vidi kao mladu ženu koja govori jezikom pop kulture i unosi moralnu jasnoću u svoju politiku, a da je druga grupa vidi kao sve ono čega se plaše da zemlja postaje – sve više raznolika, sve više „latino”, liberalnija i pod snažnijim uticajem žena. AOK je, kako kaže naš sagovornik, angažovana na projektu povlačenja američke politike ulevo i uvođenja Demokratske stranke u moderno doba. Posle Obame, Trampa i Bajdena, ona je najznačajnija politička ličnost našeg doba. Uprkos tome, teško je imati veliki uticaj u Kongresu na njenoj poziciji, posebno zato što joj kolege iz obe partije pomalo zavide. „Budućnost je teško predvideti. Ali ona se visoko vinula na krilima političkog govora koji je svakome razumljiv, tako da mi se čini da će tamo i ostati”, smatra on.

Neki AOK upoređuju s Trampom zato što je odlučna, direktna, spremna da uzvrati udarac novinarima i kritikuje članove svoje partije, uspešna u medijskoj komunikaciji i sposobna da uzdrma vašingtonski establišment. Ona ovo poređenje odlučno odbacuje.

Drugi je kritikuju jer smatraju da nema dovoljno znanja iz ekonomije, da je agresivna i nespremna za kompromis. Na te kritike, Karolin Fredrikson odgovara ovako: AOK je član Kongresa, nije doktor ekonomskih nauka. Veoma je pametna i edukuje se bolje od skoro bilo kog člana Kongresa s kojim sam se srela. Njeno znanje iz ekonomije je prilično solidno. Zašto niko ne pita ostale članove Kongresa da li imaju doktorat iz ekonomije kada predlažu ili donose odluke koje se tiču ekonomije? Zašto niko ne kritikuje Trampa kada je agresivan? AOK je snažna, ali ne i agresivna. Trudi se da sarađuje s drugima. Sarađivala je i s republikancima. Ona nije ništa manje spremna na saradnju od bilo koga u Kongresu.

Za kraj, naša sagovornica Karolina Fredrikson počinje na engleskom, a završava na srpskom.

„Želim da čitaocima ’Politike’ kažem ’Dobar dan’. Imam prijatelja iz Srbije i volim ’ćevapčiće i ajvar’.” Stvarno se potrudila da izgovori reč „ćevapčići”. Iako izgleda da smo za trenutak skrenule s naše teme, čini se da bi AOK odobrila ovakav kraj priče o njoj jer pokazuje da ljudske razlike čine svet lepšim.

Izvor: politika.rs