Zid koji je promenio svet

Osnivač i izvršni direktor „Tesle” Ilon Mask izjavio je danas da se nada da će u oktobru kompanija početi proizvodnju električnih automobila u novoj fabrici u blizini Berlina.

„Radujemo se i nadamo da ćemo dobiti dozvolu za proizvodnju prvih automobila možda u oktobru, ako budemo imali sreće”, rekao je Mask tokom obilaska gradilišta gigafabrike u Grinhajdeu, mestu istočno od nemačke prestonice, prenosi agencija AP.

Američka kompanija je prvobitno planirala da pokrene proizvodnju električnih automobila u nemačkoj fabrici u julu. Međutim, pravne začkoljice i problemi sa dobijanjem zvaničnih dozvola odložili su projekat.

Armin Lašet, kandidat bloka tzv. Unije desnog centra za naslednika Angele Merkel na mestu kancelara na izborima sledećeg meseca, zahvalio je Masku na ulaganju u Nemačku.

Lašet se založio za promenu nemačkih zakona kako bi se ljudima koje izgradnja fabrike direktno ne pogađa otežalo podnošenje tužbi protiv tog projekta, navodi AP pozivajući se na nemačku agenciju DPA, prenosi Tanjug.

Izvor: politika.rs