Žozep Borel uskoro u Beogradu!

Žozep Borel, novoimenovani visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost u najnovijem intervjuu za španski dnevni list “El pais”(Zemlja) osvrnuo se na Zapadni Balkan i na otvoreno političko pitanje između Beograda i Prištine.

Visoki predstavnik EU smatra da bi sve zemlje Zapadnog Balkana trebale da imaju “evropsku perspektivu”. “Ne znam da li nam je to trebalo”, priznaje. Nakon što je Evropski savet zatvorio put ka Albaniji i Severnoj Makedoniji, Borrell smatra da EU mora “prilagoditi” svoje metode tako da budu “efikasnije, manje retoričke” i ne dozvoljavaju prolazak vremena. “Ali promena metoda ne znači promenu krajnjeg cilja, koji ostaje isti”, dodaje on.

„Moramo uzeti u obzir činjenicu da je ova metoda pokazala da nije dovoljno efikasna i razumem da je neki žele preispitati. Lično ću raditi zajedno sa komesarom za proširenje kako bih dao odgovor na to. Tada države članice moraju da donesu odluku o tome. Ali ne izgleda etično moguće reći zemljama bivše Jugoslavije „da ste izgubili perspektivu Evrope“, kaže Borrell.

Visoki predstavnik kaže da će otići na Kosovo čim bude sastavljena nova vlada, takođe je istakao da će otići i u Srbiju. Borrell insistira na činjenici da Španija nije priznala Kosovo, da to neće uticati na njegov učinak. “Više nisam ministar spoljnih poslova Španije”, zaključuje on

Restart magazin / El pais

Prevod: Vukašin Nedeljković