Zvanično otvoren samit UN o klimatskim promenama

Samit UN o klimatskim promenama u Glazgovu danas je zvanično otvoren.

U naredne dve nedelje vodiće se intenzivni diplomatski pregovori predstavnika 200 zemalja o tome kako da se izbore sa zajedničkim izazovom globalnog zagrevanja, prenosi AP navodi Tanjug.

Zvaničnici će se baviti nizom proceduralnih pitanja pre nego što se lideri iz celog sveta okupe sutra u najvećem gradu Škotske da objasne kako se bore za smanjenje emisije štetnih gasova koji stvaraju efekat staklene bašte i predlože kako da se smanje posledice klimatskih promena.

Mnogi problemi o kojima će se raspravljati na ovom svetskom samitu u Glazgovu već decenijama su na dnevnom redu, uključujući i pitanje kako bogate zemlje mogu da pomognu siromašnijim državama da se izbore sa emisijom štetnih gasova i prilagode se klimi koja globalno postaje sve toplija.

Spor tempo akcije razbesneo je mnoge aktiviste za zaštitu životne sredine koji bi, prema očekivanjima, trebalo da organizuju bučne i kreativne proteste tokom trajanja samita.

Predsedavajuća prethodne klimatske konferencije UN (COP25) održane 2019. godine u Madridu i ministarka za životnu sredinu u vladi Čilea Karolina Šmit, započela je skup u Glazgovu zamolivši prisutne zvaničnike da minutom ćutanja odaju počast onima koji su umrli od infekcije koronavirusom.

Izvor: politika.rs