Zvanično počeo proces opoziva Donalda Trampa u Senatu SAD

Proces opoziva predsednika SAD Donalda Trampa u Senatu zvanično je počeo, pošto je Predstavnički dom u sredu izglasao da se rezolucija zvanično uputi u gornji dom Kongresa i pošto su imenovani članovi Predstavničkog doma koji će zastupati tu rezoluciju u daljem postupku, javio je Glas Amerike. Proces će biti nastavljen u utorak u 13.00 po lokalnom vremenu kada će početi suštinska rasprava.

Članovi Predstavničkog doma, takozvani “menadžeri”, ceremonijalno su uneli rezoluciju o opozivu u Senat. Ta rezolucija će imati ulogu “optužnice” u daljem procesu protiv Donalda Trampa.

Posle unošenja rezolucije, vođa sedmočlanog tima demokratskih “menadžera” Adam Šif pročitao je njen sadržaj naglas.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Pošto je naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je zvanično prihvatio.

Danas su američki senatori položili zakletvu pred predsednikom Vrhovnog suda SAD Džonom Robertsom u prvom činu ovog procesa.

Rezolucija o opozivu je “optužnica” koju će zastupati “menadžeri” Predstavničkog doma koji imaju ulogu tužilaca. Bela kuća ima svoju odbranu – predsednika Trampa zastupaće advokati Pet Sipoloni i Džej Sekulov.

Senatori su porotnici, a procesom predsedava predsedavajući Vrhovnog suda.

Predstavnički dom je u decembru izglasao opoziv predsednika zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa. ; Pošto je danas naglas pročitana rezolucija o opozivu, Senat ju je zvanično prihvatio, a u nastavku je usledilo polaganje zakletvi predsedavajućeg sudije i porotnika.

Predsednik može biti razrešen dužnosti ako za to glasa dve trećine (67) od stotinu senatora, što je malo verovatno jer većinu u Senatu imaju republikanci.

Izvor: N1/Beta